Svijet Udarno Vijesti

Novi Zeland: Uhapšen i optužen kapetan nasukanog broda

Kapetan teretnog broda “Rena”, koji se nasukao na greben kod obala Novog Zelanda i iz kojeg ističe nafta u more, uhapšen je i optužen optužen da je upravljao brodom na način da je izazvao nepotrebnu opasnost ili rizik, izjavili su novozelandski zvaničnici.

Kapetan je optužen prema zakonu o pomorskom transportu i u slučaju da bude proglašen krivim suočava se sa novčanom kaznom od 7.800 dolara ili maksimalnom zatvorskom kaznom u trajanju od godinu dana. Moguće je iznošenje i novih optužbi protiv njega.

On se pojavio pred sudom u luci Tuaranga i oslobođen je uz kauciju na sedam dana, kada treba ponovo da dođe u sudnicu.

Veliki teretni brod “Rena” nasukao se prije sedam dana na greben Astrolab kod obale Novog Zelanda. Greben je ucrtan na pomorskim kartama.

Novozelandski zvaničnici izjavili su juče da je nafta koja ističe iz nasukanog teretnog broda prouzrokovala najtežu pomorsku ekološku katastrofu te zemlje. Prema njihovom mišljenju, iz broda je do sada možda isteklo između 130 do 150 tona nafte, što je desetostruko više od prethodnih pretpostavki.

Pomorska agencija Novog Zelanda (MNZ), koja je zadužena za odgovor na katastrofu, saopštila je da je oko 70 kontejnera palo sa broda u more pošto su se vremenski uslovi bitno pogoršali tokom noći.

Na brodu se nalazi i 11 kontejnera sa opasnim materijama, među kojima je ferosilikon koji je zapaljiv u kontaktu sa vodom. MNZ ističe da kontejneri sa navedenom supstancom nisu pali u more.

Međutim, premijer Novog Zelanda Džon Ki istakao je da su na brodu otkrivene pukotine nastale nakon udara u greben i da se zbog toga ne može odbaciti rizik od pucanja broda.

Brod je dug 236 metara i ima 1 700 tona goriva i 2 100 kontejnera.

 

Srna/Informer.ba