Svijet Udarno Vijesti

Novih 156 žrtava u Siriji

Međunarodna organizacija za nadgledanje poštivanja ljudskih prava u Siriji (SNHR) je saopćila da je u utorak u operacijama sirijske vojske protiv civila i pobunjenika u toj zemlji život izgubilo najmanje 156 osoba, od kojih je 18 žena i 21 dijete.
U saopćenju londonske SNHR se navodi da su u napadima sirijskih snaga sigurnosti odanih režimu predsjednika Bašara al-Asada u Damasku i njegovim provincijama ubijene najmanje 72, a ranjeno na desetine osoba. U saopćenju se također navodi da su u napadima u Halepu poginule 32, Idlibu 18, Deyr-i Zoru 16, Deri 11, Homsu četri, Hami dvije i u Kuneytri jedna osoba.

Uporedo s tim, Siria Network News (SNN) je javila da su snage sigurnosti Sirije nastavile s napadima na civile i pobunjenike i tokom protekle noći i da je u napadima korištena i kopnena i zračna artiljerija.

SNN javlja da su sirijski vojnici pljačkali naselja Damaska, Hacer Esved i Kadem, dok su naselja u Halepu bila mete žestokog bombardiranja vojnih aviona.

SNN javlja da u direktnim okršajima sirijske vojske i pobunjeničke Oslobodilačke vojske Sirije, pobunjenici bilježe velike uspjehe i zauzimaju važne kote širom zemlje, a uskoro bi mogli preuzeti kontrolu i nad zgradom Političkog savjeta u gradu Deyr-i Zoru.

Oslobođeje/Informer.ba