BiH Izdvojeno Vijesti

Novinar nije dočekao transplantaciju jetre: Aleksandar Tomašević umro u Padovi

Aleksandar Tomašević Toša, dugogodišnji novinar i urednik u “Dnevnom avazu”, koji je obolio od ciroze jetre, umro je jučer na klinici u Padovi.

Tomašević, nažalost, nije dočekao transplantaciju jetre, radi čega je nedavno iz sarajevske bolnice prebačen u Italiju.

Loše stanje

Prema riječima Almira Čehajića Batka iz “Otvorene mreže”, Tomaševićevo stanje proteklih dana bilo je izuzetno teško, nije mogao disati, jetra nije funkcionirala, a i bubrezi su otkazali.

Stanje se preksinoć još više pogoršalo, a jučer ujutro Tomašević je doživio dva zastoja srca. Prva reanimacija dala je rezultate, ali druga nije mogla spasiti njegov život. Porodica Tomašević u šoku je zbog preranog Tošinog odlaska. U šoku su i njegove radne kolege te brojne ličnosti iz estradnog života BiH i regije, s kojima je Tomašević tokom svoje 30-godišnje novinarske karijere sarađivao.

Njegova kćerka Andrea i njen mladić jučer su bili u bolnici u Padovi. Potresena očevom smrću, Andrea nije mogla razgovarati s nama, a njen mladić potvrdio je da je Toša preminuo nakon dva aresta.

” Potreseni smo. Najgore nam je zbog Tošine supruge, koja, također, ima zdravstvenih problema. Moramo ispoštovati procedure na klinici, a zatim ćemo probati osigurati prijevoz tijela u Sarajevo” , kazao je Andrein mladić.

Nevjerica i šok

U “Otvorenoj mreži”, koja je pokrenula humanitarnu akciju pomoći u prikupljanju novca za Tošu, jučer je vladala nevjerica.

” Teško mi je zbog odlaska našeg Toše. Veoma mi je žao, a i ljut sam zbog mnogih stvari. Ljekari u Padovi prvo su mu morali zaustaviti krvarenje u želucu. Ne želim unaprijed nikoga optuživati, ali ako je Toša imao krvarenje, ljekari u KCUS-u to su morali vidjeti.

Doduše, krvarenje je moglo nastupiti i tokom transporta, ali i u vezi s tim sam ljut, jer je Toša putovao sporim avionom bez medicinske pratnje. Svaka čast ljudima iz Mostara koji su besplatno dali avion, ali za ovakve slučajeve mora biti osiguran medicinski transport” – kaže Čehajić.

Osiguranje transporta tijela

Čehajić je razočaran i zbog toga što novac za transplantaciju nije prikupljen na vrijeme. Prošle sedmice su na klinici u Padovi tražili da novac bude prebačen na račun kako bi mogli uraditi operaciju, kaže Čehajić, ali novac, nažalost, nije bio prikupljen. Kada je data garancija, Tomaševićevo stanje se pogoršalo.

” Ovakve stvari ne smiju se dešavati. Sada “Otvorena mreža” pokušava osigurati transport tijela u BiH, a u tome nam pomaže i dr. Nela Sršen. Ne znamo kada ćemo to uspjeti dogovoriti, niti kada će tačno tijelo biti dopremljeno u Sarajevo” – kazao je Čehajić.

Otišao je naš Toša

” Laro, ja se vratiti neću” , govorio je Toša kolegici Dženani i meni kada smo ga posjetile u koševskoj bolnici nekoliko dana prije nego što je prebačen u bolnicu u Padovi.

Kao da je slutio da ide na put bez povratka. I nije se vratio. Tada smo se posljednji put vidjeli i razgovarali.

Iako teško bolestan, skoro nepokretan i prikovan za bolničku postelju, Toša ni tada nije izgubio svoj vedar duh. Šalio se s nama, smijao i, kao uvijek, živo se interesirao za stanje u redakciji. Zanimalo ga je sve. Kao da će sutra sjesti za računar i početi pisati tekst.

Jer, novinarstvo nije bilo njegov posao, već velika ljubav. Njegov život.

U mislima se vraćam na 30. decembar 2009. Toga dana Toša je posljednji put bio u našoj redakciji. Deset godina bio je bolestan, ali je radio, pisao sa žarom mladog entuzijaste. Kada bismo mi mlađi padali u paniku zbog rokova, otkazanog intervjua, sagovornika koji ne odgovara na pozive, Toša nam je govorio:

“Nikad nije izašla bijela strana, pa neće ni sada. Samo polako”.

I tako je i bilo. Davao nam je osjećaj sigurnosti, učili smo i krali od njega… A on je znanje nesebično dijelio s mlađima. I bdio je nad svakom stranicom Jet seta, TV Extre, Panorame…

“Ne sjećam se da je Toša, naš dugogodišnji urednik, ikada povisio glas na nekoga od nas. Nikad. Smijali smo se do suza s njim, volio je crni humor… Nije mu bilo mrsko ni našaliti se na svoj račun, a u rijetkim trenucima kada je zbog teške bolesti postajao tiši, govorio nam je:

– Kad jednog dana umrem, neće niko imati vremena da me žali. Reći ćete: Eto, umro je Toša, okrenut ćete se i morati nastaviti raditi. I to je sve. Kraj.

Ali, nije tako. Njegov odlazak veoma nam je bolan. Bio je naš. I bio je rijetko dobra duša. Toša, počivaj u miru”!

U “Avazu” od prvog dana

Aleksandar Tomašević Toša rođen je 26. septembra 1955. godine u Sarajevu. U novinarstvu je od rane mladosti. Bio je dugogodišnji član redakcije magazina VEN, zatim “Večernjih novina”, a u “Dnevnom avazu” je od prvog dana. Decenijama je pratio estradu u bivšoj Jugoslaviji, radio intervjue s velikim zvijezdama, otkrivao afere, pronalazio mlade talente…

 

Dnevni avaz/Informer.ba