Svijet Udarno Vijesti

Novinari pretjerali sa twitovanjem

Agencija Associated Press (AP) strogo je ukorila neke od svojih novinara, jer su urgentne vijesti objavljivali na društvenoj mreži Twitter prije nego u servisu svoje agencije.
AP je izrekao upozorenja nakon što su pojedinci na Twitteru objavili da su novinari ove agencije uhapšeni tokom protesta Okupirajmo Wall Street. Poslije toga, rukovodioci AP-a poslali su zaposlenima e-mail u kojem ih podsjećaju na politiku agencije prema korištenju društvenih mreža na internetu.

Ovaj slučaj ponovo je otvorio debatu o odnosu tradicionalnih medija prema remetilačkoj prirodi društvenih mreža.

Twitter je za mnoge postao servis na kojem se objavljuju urgentne vijesti, ali mu nedostaju ugled i preciznost koji krase tradicionalne medije. To što svako može da objavi ekskluzivnu informaciju, ne znači da su one uvijek tačne, navodi se u komentaru BBC.

Twitter je nezaobilazna alatka u redakcijama medija širom svijeta, ali je istovremeno primorao informativne kuće, među njima i AP, da sastave stroga pravila o korištenju društvenih mreža.

Ako posjedujete informaciju, fotografiju ili video koji su dovoljno ekskluzivni ili urgentni da bi imali status urgentne vijesti, treba da ih prvo objavite u našem servisu, prije nego što razmotrite njihovo stavljanje na društvene mreže”, navodi se u AP-ovom pravilniku.

Upravni urednik AP-a Lu Ferara je poslije novog incidenta poručio zaposlenima da je njihova prva dužnost agencija, a ne Twitter.

Urednik za društvene medije u Reutersu Anthony de Rosa smatra da politika novinskih agencija prema ovakvim servisima mora da se preispita.

“Novinske agencije moraju da evoluiraju ili će nestati“, napisao je De Rosa upravo na Twitteru.

On je dodao u blogu svoje medijske kuće da je pogrešno pretvarati se da Twitter ne postaje sve više izvor sa kojeg se ljudi informišu u realnom vremenu”.

De Rosa je ocijenio da su “novinske agencije i dalje važan dio medijskog posla i da će to uvijek biti”, ali je dodao da društvene mreže pomažu promovisanju Reutersovog brenda i povećanju posjećenosti web stranice ove kuće.

De Rosa je zaključio da bi odricanje od korištenja društvenih mreža bilo “potpisivanje smrtne presude” za Reuters kao medijsku kompaniju budućnosti.

Urednik BBC-evog web portala Steve Herman kaže da su pravila ove kuće koja važe za zaposlene u vezi sa korištenjem društvenih mreža zasnovana na zdravom razumu i da se mogu svesti na: “Ne činite ništa glupo.”

“Smatram da su brzina i neposrednost Twittera nešto sa čime informativne kuće još pokušavaju da izađu na kraj. U BBC-u pokušavamo da osiguramo da imamo najbolje sisteme koji garantuju da je naše izvještavajnje brzo koliko je to moguće na svim našim servisima, dok istovremeno ostajemo privrženi tačnosti. Twitter sigurno ubrzava taj tempo”, rekao je Herman

 

Srna/Informer.ba