BiH Udarno Vijesti

Novinska agencija Anadolija u Sarajevu otvorila direkciju za Balkan

Turska državna novinska agencija Anadolija danas je u Sarajevu svečano otvorila Regionalnu direkciju za Balkan.

Generalni direktor i predsjednik Upravnog odbora novinske agencije Anadolija Kemal Ozturk rekao je da ova agencija namjerava da bude među pet najvećih u svijetu i da je današnje otvaranje direkcije u Sarajevu korak u tom smjeru.

Istakao je da će Anadolija iz Sarajeva slati vijesti u svijet na bosanskom, srpskom i hrvatskom jeziku, te na taj način doprinositi miru i blagostanju.

“Nadamo se da će naš servis pomoći poboljšanju odnosa zemalja ove regije i Turske”, dodao je Ozturk i potcrtao da su vrata Anadolije otvorena samo za osobe koje žele mir.

Zamjenik premijera Republike Turske Bekir Bozdag kazao je da Bosnu i Hercegovinu i Tursku povezuje istorija i kultura, te da će se veze između ove dvije zemlje u budućnosti još unaprijeđivati.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović rekao je da su BiH i Sarajevo od danas bogatiji za novinsku agenciju koja postoji skoro cijelo stoljeće.

“Vjerujem da će Anadolija biti distributer dobrih vijesti i vijesti o investicijama”, istakao je Izetbegović i dodao da Bosna i Hercegovina i Turska kao multikulturna društva moraju demantirati tezu o sukobu civilizacija.

Nakon svečanog puštanja u rad internet servisa agencije Anadolija u Sarajevu, stigla je i prva poruka od predsjednika Republike Turske Abdulaha Gula u kojoj šalje svoju čestitku i podršku radu novootvorene novinske agencije za Balkan.

Satelitski prijem Anadolije je dostupan i besplatan preko parametara:
Turksat3A
11.525 Vertical
4444, 5/6

Vijesti Agencije Anadolija mediji mogu preuzimati preko inernetske stranice www.aa.com.tr/ba a foto i video sadržaj preko FTP Servera:  ftp.aa.com.tr
korisnik : bhs
šifra : tk1923aa

 

Fena/Informer.ba