Svijet Vijesti

Novo ročište u postupku protiv Mladića 25. augusta

Sljedeće ročište u postupku protiv  Ratka Mladića pred Haškim tribunalom biće održano 25. avgusta, saopštio je danas sud u Hagu.

Mladić  je u sudnici Tribunala 4. jula po drugi put odbio da se izjasni o krivici, poslije čega je predsjedavajući sudija Alfons Ori, u skladu sa pravilima suda, u spis uveo da je optuženi izjavio da nije kriv.

Optuženi je tada, po nalogu pretresnog vijeća, bio izveden iz sudnice jer nije želio da sasluša tačke optužnice i da ćuti dok ih sudija čita.

U prvom pojavljivanju pred sudijom Orijem, general Mladić je 3. juna odgodio izjašnjavanje o krivici za mjesec dana, na šta je imao pravo po statutu suda. Mladić je tada rekao da želi da u međuvremenu sastavi tim za odbranu, a optužbe je nazvao “gnusnim” i “monstruoznim“.

General Mladić je, krajem juna, Tribunalu podnio zahtjev da za njegove branioce postavi beogradskog advokata Miloša Šaljića i ruskog pravnika Aleksandra Mezjajeva, a zatražio je i da mu sud plaća branioce, tvrdeći da sam nema novca za to.

Tribunal do danas nije donio zvanično rješenje o tom zahtjevu, ali su zvaničnici sudskog sekretarijata više puta naznačili da advokat Šaljić ne ispunjava uslove za glavnog branioca, zato što ne govori nijedan od zvaničnih jezika suda, engleski ili francuski, a ruski pravnik Mezjajev stavio je do znanja predstavnicima Tribunala da ne želi da bude Mladićev glavni zastupnik.

 

Srna/Informer.ba