Region Udarno Vijesti

Novo suđenje Mladićevim jatacima 21. decembra

Početak novog suđenja optuženima za skrivanje zločinca Ratka Mladića od 2002. do 2006. godine zakazano je za 21. decembar pred Prvim osnovnim sudom u Beogradu.
Desetoro optuženih, koji su ukinutom presudom iz decembra prošle godine oslobođeni optužbi ili je protiv njih odbijena optužba zbog zastarjelosti krivičnog gonjenja, sješće na optuženičku klupu pred potpuno novim sudskim vijećem sudije Tatjane Stefanović.

Prvu presudu, koju je 10. decembra prošle godine, poslije više od četiri godine suđenja izreklo sudsko vijeće sudije Dejana Garića, ukinuo je Apelacioni sud u julu ove godine i naložio ponovno suđenje, zbog povrede odredbi krivičnog postupka i nerazumljivog obrazloženja presude.

Ukinutom presudom Stanko Ristić, Ljiljana Vasković, Borislav Ivanović i Predrag Ristić bili su oslobođeni optužbi da su pomagali u skrivanju Mladića, dok je optužba bila odbijena protiv Saše Badnjara, Ratka Vučetića, Tatjane Janjušević, Bojana Vaskovića, Marka Lugonje i Blagoje Govedarice.

Govedarica je pravosnažno osuđen zbog nedozvoljenog držanja oružja i eksplozivnih materija na šest mjeseci zatvora, uslovno na dvije godine.

Sudija Garić je prilikom izricanja prve ukinute presude u obrazloženju rekao da su odbijene optužbe za pojedina krivična djela, jer je 2008. ili 2009. godine nastupila zastarjelost krivičnog gonjenja, dok za ostala krivična djela nije dokazana krivica optuženih.

Tokom suđenja svi optuženi, osim generala Marka Lugonje, negirali su da su skrivali Mladića.

Optužnicom je okrivljenima stavljeno na teret da su u različitim periodima od 2002. do 2006. godine pomagali Mladiću da ne bude otkriven, iako su znali da je Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju izdao nalog za njegovo hapšenje.

Srna/Informer.ba