Izdvojeno Politika Vijesti

Novo Vijeće ministara BiH do Nove godine?

Vjerujem da ćemo do Nove godine imati formirano Vijeće ministara BiH jer smo apsolutno sve dogovorili, rekao je večeras novinarima okupljenim u zgradi PSBiH na prijemu u povodu Božića predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović.

Mi smo zaista stvorili ambijent gdje se možemo baviti osnovnim problemima poput ekonomske opstojnosti i socijalne stabilnosti i da jednostavno ovih 15 mjeseci ostavimo iza sebe“, kazao je Čović.

Očekuje da predsjednik SDA BiH Sulejman Tihić konačno sazove sastanak “kao što su ga svi drugi sazivali“.

Predsjednik SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija koji je također prisustvovao prijemu nije želio novinarima komentirati Čovićeve optimistične izjave po pitanju skorog formiranja Vijeća ministara.

Božo Ljubić je govoreći o aktuelnim problemima u BiH istakao da smatra da praznično raspoloženje pogoduje dogovoru između političkih predstavnika.

Građani BiH od nas očekuju formiranje Vijeće ministara, rješavanje pitanja budžeta i želio bih biti umjereni optimist i reći da mi to možemo uraditi do Nove godine“, rekao je Ljubić.

Dodao je da je struktura Vijeća ministara već ranije, manje-više, dogovorena, a ono što je “zapelo su bile agencije”.

U međuvremenu je bilo nekih bilateralnih kontakata tako da vjerujem da možemo završiti posao do Nove godine“, pojasnio je Ljubić.

Optimističan je bio i visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko koji je istakao da međunarodna zajednica u BiH želi što brže formiranje Vijeća ministara.

Ima nekih naznaka da bi to moglo biti već do Nove godine, ali vidjećemo šta će se desiti narednih dana“, rekao je Inzko.

 

Fena/Informer.ba