Izdvojeno Politika Vijesti

Novo Vijeće ministara za dva mjeseca

Iako se u ovom trenutku to čini nemogućim, uskoro, tačnije za dva mjeseca doći će do pozitivnog raspleta u Bosni i Hercegovini što znači da bi naša zemlja od ovog ljeta mogla polako početi da se uspravlja i oslanja na svoje noge. BiH sada sada trese pod teretom političke krize pa je i ekonomska katastrofa u kojoj se našla stavljena u drugi plan i zbog svega toga nije malo onih u zemlji i još više inozemstvu koji tvrde da je naša zemlja uvedena u fazu raspada.

Novi mozaik

Kako „San” saznaje, iza kulisa političke scene gotovo danonoćno vode se ozbilnji razgovori i slaže se mozaik jedne nove Bosne i Hercegovine koja bi već krajem ove godine krenula sasvim drugim putem koji vodi, prvenstveno u NATO savez, a zatim dalje u Evropsku uniju. O čemu se radi?

Blokade, opstrukcije i zamke koje je postavio predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik sa svojim SNSD-om su propali i to se vidjelo već preksinoć kada je on preko beogradskih medija poručio da „RS ima kapacitet da prolongira održavanje referenduma o Sudu BiH i Tužilaštvu BiH ukoliko se otvore razgovore o reformi ovih pravosudnih institucija”. To nije ništa drugo nego uvod u njegovu kapitulaciju i indirektno priznanje da je pogriješio. Pošto mu je propao plan zahvaljujući čvrstom stavu visokog predstavnika i zvaničnog Vašingtona, sada je na mukama – međunarodna zajednica koja ga je dovela za lidera sada ga pušta niz vodu, a valja mu položiti i račune građanima Republike Srpske koje je prevario i uvukao u opasnu političku avanturu.

Dodik je sada, u cilju vlastitog spašavanja, spreman na mnogo šta, ali mu je problem što su mu Brisel i Vašington zatvorili vrata i što objektivno više nema kapaciteta s kojima je do sada baratao. Izvjesno je da Srbija neće žrtvovati svoju poziciju u Evropi zbog njega, a Rusiji je Dodik nebitan ukoliko ne ostvari interese Beograda u BiH, a nije i neće ih realizovati.

Lagumdžijina ponuda

Pala su u vodu i nastojanja Dragana Čovića, predsjednika HDZ-a, puna ucjena i ultimatuma, da se uspostavi treći, hrvatski entitet na teritoriji Federacije BiH. To je, što se tiče i domaće javnosti i međunarodne zajednice završena priča, a Čović je politikom koju vodi HDZ, ali i HDZ 1990 definitivno bacio na leđa. Čovićeva i Ljubićeva stranka, zbog njihovih osobnih interesa, otišle su u opoziciju i koliko god svoju poziciju nastojali drugačije da predstave, sve više dva HDZ-a postaju marginalne političke stranke. Povrh svega, ljubav između Dodika i Čovića sve više blijedi – šef SNSD-a je ljut na šefa HDZ-a što nije razbio Federaciju BiH.

Zbog cijele sadašnje situacije, u centru pažnje su SDP koji je na oktobarskim izborima osvojio najviše glasova, i svakako njegov predsjednik Zlatko Lagumdžija. On je jučer nagovijestio, bez otkrivanja detalja, da postoji nekoliko načina da se brzo formira Vijeće ministara, naglašavajući da bi najfunkcionalniji bio da parlamentarne većine u FBiH i RS naprave novu državu tehničku vladu.

To bi značilo da Vijeće ministara sastave stranke potpisnice Platforme (SDP, SDA, HSP i Narodna stranka Radom za boljitak) i SNSD, dakle bez SDS-a i dva HDZ-a. Stranke Platforme i SNSD u Predstavničkom domu Parlamenta BiH zajedno imaju 26 od 42 poslanika i deset do 15 delegata u Domu naroda Parlamenta BiH.

Ako postoji spremnost da se uđe u ozbiljne ustavne reforme, onda bi bilo dobro da uključimo predstavnike bar jednog, a ko ne i oba HDZ-a – kazao je Lagumdžija i ponovio poznati stav SDP-a:

– Mi nismo spremni da pravimo famoznu koaliciju dva plus dva plus dva u kojoj se SDP tretira kao isključivo bošnjačka stranka. Ako mogu bez nass, SDP će biti opozicija. Sve je bolje nego status kvo.

Lagumdžija je jučerašnjim istupom zapravo ponovo uputio ponudu i SNSD-u i HDZ-ovima da se na programskim osnovama i podjeli odgovornosti formira novo Vijeće ministara. Ne treba smetnuti da je on i prilikom formiranja federalnih vlasti nudio isti takav princip šefovima dva HDZ-a, ali je naišao na njihove ucjene pa su te stranke ispale iz vlasti.

Lažna moć i sila

Nijedna ponuda nije vječna, pa ni ova Lagumdžijina i izvjesno je da SNSD-u ne ostaje puno vremena za premišljanje. To što je Dodik jučer kazao da se ne može formirati državna vlast sa „nelegalnim federalnim vlastima” ništa ne znači osim što on time hoće da ponovo demonstrira silu i moć ali samo u krugu svog štaba.

Svjestan je da građani RS sve više i glasnije postavljaju pitanje gdje ih vodi Dodikov režim.

Prema saznanjima „Sana” iz međunarodne zajednice, strpljenje Vašingtona i najmoćnijih evropskih država Njemačke i Velike Britanije je došlo do kraja i uključile su se u presijecanje bosanskog čvora.

A to u krajnejm može da znači da će u novom Vijeću ministara neće biti ministara iz SNSD-a i dva HDZ-a. Jasno je da takav rasplet ne bi okrnjio nacionalnu ravnotežu u državnoj vlasti i ona bi bila osigurana, ali bi SNSD i HDZ izgubili pravo da određuju ko je Srbin, a ko Hrvat što bi BiH moglo samo da donese dobro.

 

Podmetanje SDA-u i Sulejmanu Tihiću

Iz krugova bliskih Miloradu Dodiku, prošle sedmice lansirana je priča da će novu državnu vlast, odnosno Vijeće ministara formirati SNSD, HDZ i SDA. Radi se zapravo o podmetanju predsjedniku SDA Sulejmanu Tihiću i pokušaju da se on izvuče iz bloka stranaka Platforme kako bi se u Federaciju BiH uvela nova kriza, a Tihić bio predstavljen kao glavni krivac. Ovo tim šrije što je Vlada FBiH, predvođena Nerminom Nikšićem, ozbiljno se bacila na posao i za mjesec dana duboko zaorala, rješavajući problem po problem, piše san.