Region Udarno Vijesti

U Novom Pazaru blokade na ulicama, tijelima zakrčili put

Radnici Tekstilnog kombinata “Raška” blokirali su magistralni put Novi Pazar – Raška, dok su alternativni put na koji su preusmjerena vozila blokirali stanovnici novopazarskih naselja Postenje i Deževski put zbog dugotrajnih restrikcija vode.
Mediji javljaju da su se do 17.00 sati kroz Novi Pazar formirale kilometarske kolone i da niko još nema pouzdanu informaciju do kada će blokade trajati.

Blokada magistralnog puta kod novopazarske petlje traje od 9.00 sati. Nekoliko desetina radnika Tekstilnog kombinata Raška blokiralo je taj pravac tijelom zbog neriješenog statusa i socijalnih potraživanja.

Od početka blokade policija je preusmjeravala sva vozila na alternativni pravac ka Raški, poznat kao “stari put” koji je nekada povezivao dva naselja.

Na starom putu ih je, ako nisu imali sreće da se tu nađu oko 15.00 sati i nastave put, dočekala još jedna blokada. Ovoga puta zbog restrikcija vode.

Puta iz Novog Pazara, osim onog preko Golije koji nije preporučljiv ukoliko ne vozite terensko vozilo – nema.

Mještani tvrde da vode u ljetnim mjesecima nema i po nekoliko dana, i tako već nekoliko godina. Krive lokalnu samoupravu koja, kako kažu, nije planski izgradila vodovod.

Takva situacija traje već 10 godina. Nadležni kažu da svakodnevno rade na rješavanju ovog problema. Međutim, tvrde da osim nenamjenskog trošenja, koji je osnovni uzrok restrikcija, veliki problem predstavlja vodozahvat od 400 litara u sekundi koji je premali za grad sa više od 120.000 stanovnika.

Srna/Informer.ba