Politika Vijesti

NSRS: Opozicija upozorila na neustavnost zakona o PIO-u, najavila ocjenu ustavnosti

Pojedini članovi novog zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju u RS-u nisu u skladu s Ustavom, ukazali su danas poslanici PDP-a i DP-a i najavili podnošenje apelacije Ustavnom sudu. 

Poslanik PDP-a Zoran Đerić je tokom rasprave u parlamentu pozvao Vladu RS-a da podnese ostavku zbog ovog i zakona o pravima boracima i doprinosima, koji su također na dnevnom redu ove posebne sjednice Skupštine RS-a i idu na štetu brojnih građana u RS-u.

I poslanik DP-a Dragan Čavić je u obraćanju poslanicima naglasio da je suština ovog zakona spasavanje likvidnosti Fonda PIORS-a, dok se istovremeno vlast nije štedjela na stavkama na kojima je to mogla i time povećala doznake u taj fond.

On je ukazao da problem i to što se u novom zakonu o doprinosima, koji je Vlada predložila po hitnom postupku, proširuje krug obveznika, što je „povećanje nameta na običnog čovjeka i njegova primanja“. 

To ima, kazao je, elemente neustavnosti, jer većina ovih prava po osnovu doprinosa ne daju mogućnost da se ta prava i uživaju.

Da Vlada nema novca i da je zato ušla u donošenje novih zakona u oblasti penzijskih i boračkih prava, od kojih će svi u RS-u da ispaštaju, upozorio je i poslanik SDS-a u Narodnoj skupštini Miroslav Kojić.

Zakon o PIO, kako ga je predložila Vlada, naglasio je, bit će katastrofalan za one koji će tek da idu u penziju.

“Novca nema jer je potrošen u druge svrhe, a ne u realni sektor, proizvodnju i investicije”, ukazao je Kojić i pozvao vlast da prihvati činjenicu da je u zadnjih pet godina oko dvije ili dvije i po milijarde privatizacionih sredstava potrošeno u vanproizvodne svrhe.

S druge strane, poslanici pozicije isticali su da se broj penzionera u RS-u povećavao, da se mora ići u reformu penzionog sistema i da je Vlada prihvatanjem određenih sugestija sindikata ublažila ranije oštrije uvjete za odlazak u penziju.

Dosadašnju raspravu u Skupštini RS-a o zakonu o PIORS-a obilježile su oštre optužbe, brojne replike i osporavanje pojedinih članova kao neustavnih, ali i ukazivanje na retroaktivnu primjenu zakona.

 

Fena/Informer.ba