Izdvojeno Svijet Vijesti

Nudio 100 milijardi maraka za ujedinjenje Njemačke

Tvorac njemačkog privrednog čuda Ludvig Erhard imao je plan da od bivšeg Sovjetskog Saveza “otkupi” ujedinjenje Istočne i Zapadne Njemačke za 100 milijardi tadašnjih njemačkih maraka, prenose njemački mediji i to svega nekoliko dana prije proslave 21 godine od ujedinjenja te dvije države.

Njemačka ovih dana proslavlja 21. godišnjicu od ujedinjenja, a kako prenose njemački mediji, Erhard je, kao tadašnji kancelar (od 1963. do 1966) želio da od Sovjetskog Saveza kupi njemačko jedinstvo za 100 milijardi maraka.

Taj plan se, prema saznanjima medija, može rekonstruisati iz do sada neproučenih, a od nedavno pristupačnih akata CIA i američkog ministarstva inostranih poslova, gdje se pojavljuje kao “Erhardov plan”.

Amerikanci su, kao upućeni u taj plan, važili za potencijalne posrednike, a sumu za plaćanje Sovjetskom Savezu je tadašnji šef Kancelarske službe Ludger Vestrik prenio američkom ambasadoru u Bonu Džordžu Mekgiju – 2,5 milijardi dolara godišnje u toku 10 godina.

Prema tadašnjem kursu, to je bilo oko 100 milijardi maraka. Erhard je tada smatrao da će njemačka finansijska pomoć dobro doći Kremlju i da je ruska privreda pod pritiskom.

Američke diplomate su tada u svojim dosijeima označili plan kao nerealističan i smatrali su da nema skoro nikakav izgled na uspjeh, a tadašnji američki ambasador u Bonu Džordž Mekgi je, kako je navedeno, ocijenio da se u tom planu radi o značajnoj političkoj naivnosti.

Erhardova želja da američka vlada taj plan saopšti Nikiti Hruščovu ostala je neispunjena.

I dok se Nijemci pripremaju za proslavu godišnjice formalnog ujedinjena, narodu je više ostao u sjećanju 9. novembar 1989. godine kada je pao Berlinski zid – kao kraj DDR i konflikata Istoka i Zapada i dan koji simbolizuje prilog običnih ljudi istorijskim promjenama, piše njemački Der Spiegel.

 

Informer.ba

Informer.ba