BiH Udarno Vijesti

Nura Čoho govorila o prvom susretu s “monstrumom s Grbavice”: Sin mi je bio sav crn od Batkovog premlaćivanja

Majka Ese Čohe potvrdila je pred Sudom BiH da je njen sin bio sav crn od premlaćivanja, te da optuženom Veselinu Vlahoviću “Batku” to nikada neće oprostiti.

Nura Čoho, svjedokinja Tužilaštva, govorila je o stanju u sarajevskom naselju Grbavica tokom 1992. godine, te o prvom susretu sa optuženim.

“Dolazili su ljudi sa čarapama na glavama i govorili nam da ne napuštamo stanove, te da će nas zaklati…”, kazala je svjedokinja Sudskom vijeću, istaknuvši da je u njen stan uskoro došao i “Batko”.

Svjedokinja je naglasila da su u stan došli “Krompir”, “Biber” i “Batko” i tada odveli njenog sina Esu.

Iako je preko komšija najprije čula da je sin odveden u Lukavicu “na razmjenu”, kasnije je, kako je kazala svjedokinja, od sina saznala da je on zapravo bio u zgradi “Digitron Buje”, koja se nalazila nedaleko od njihove zgrade.

“Boli me srce za mojim sinom, došao je sav crn od udaraca”, kazala je Čoho.

Ona je rekla da joj je sin pričao kako su ga tukli, te kako je, pokušavajući izbjeći udarce, bježao pod sto u kancelariji u kojoj je boravio.

“Batku nikada ovo oprostiti neću, nikada!”, ponavljala je svjedokinja više puta, prepoznavši optuženog u sudnici.

Tužilaštvo BiH tereti Veselina Vlahovića zvanog Batko da je od maja do augusta 1992. godine na području Grbavice, Vraca i Kovačića ubio i sudjelovao u ubistvu više od 30 osoba, kao i da je – sâm ili u grupi s drugim naoružanim osobama – zlostavljao, premlaćivao i oduzimao novac i vrijednosti od građana hrvatske i bošnjačke nacionalnosti.

Nastavak suđenja zakazan je za 3. oktobar 2011. godine, prenosi BIRN Justice Report.

 

Fena/Informer.ba