Izdvojeno Politika Vijesti

OBA uključena u kontrolu izvoza naoružanja

Vijeće ministara BiH podržao je danas dopunu uputstva o uslovima i postupku za izdavanje isprava za spoljnotrgovinski promet robe i usluga od strateške važnosti za bezbjednost BiH, čime je u proces kontrole izvoza naoružanja i vojne opreme značajnije uključena Obavještajno-bezbjednosna agencija (OBA), izjavio je predsjedavajući Vijeća ministara Nikola Špirić.

Podsjećajući da je prethodnih sedmica bilo mnogo različitih informacija i dezinformacija u vezi sa izdavanjem dozvola za izvoz naoružanja Špirić je konstatovao da je izvjesno da je ovu oblast trebalo dopunski urediti kako BiH ne bi došla u situaciju da snosi posljedice zbog ilegalnog izvoza naoružanja u zemlje u koje Savjet bezbjednosti UN brani izvoz naoružanja.

Prema njegovim riječima, osnovna izmjena odnosi se na odredbu da Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa dostavlja OBA-i zahtjev za provođenje bezbjednosne provjere za sve učesnike u prometu naoružanja i vojne opreme.

“Ukoliko OBA ima saznanja da postoje bezbjednosne smetnje, dostaviće svoje mišljenje Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u roku od 60 dana”, dodao je Špirić.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih zaduženo je za donošenje odluke o formiranju tima za vanredni nadzor provođenja odredaba važećeg Uputstva o provođenju nadzora nad pravnim i fizičkim licima kojima je izdata isprava i koji su registrovani za obavljanje spoljnotrgovinskog prometa robe sa kontrolnih listi.

“Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa će institucijama od kojih je prethodno dobilo saglasnost za izdavanje dozvole za izvoz naoružanja i vojne opreme, odnosno ministarstvima spoljnih poslova, bezbjednosti i odbrane, dostaviti primljene potvrde krajnjeg korisnika da je roba stigla na krajnje odredište
“, istakao je Špirić.

Vijeće ministara BiH zaključio je da zatraži da sve nadležne institucije za izvoz naoružanja i vojne opreme ispitaju kompetentnost kadrova koji operativno rade na tim poslovima i da pokrenu pitanje njihove promjene ukoliko utvrde nepravilnosti u vršenju poslova.

Prema Špirićevim riječima, pokazalo se da je ranije donesena odluka Predsjedništva BiH o zabrani izvoza naoružanja bila ispravna.

Ocijenivši da već sutra neki neće biti zadovoljni današnjom odlukom Vijeća ministara Špirić je istakao da u BiH ne može biti viška kontrole izvoza naoružanja.

“Moramo imati takvu vrstu procjene da oružje ne završi u zemljama pod embargom”, poručio je Špirić dodavši da pravosudne i bezbjednosne agencije treba da ispitaju eventualne nezakonitosti u vezi sa prometom naoružanja i vojne opreme.

“Svi koji su kršili pravila treba da odgovaraju i sve institucije imaju moju punu podršku“, zaključio je Špirić.

 

Srna/Informer.ba