Svijet Udarno Vijesti

Obama će sutra objaviti odluku o povlačenju vojnika iz Afganistana

Viši dužnosnik američke izvršne vlasti kazao je kako će predsjednik Barack Obama sutra održati govor o povlačenju američkih trupa iz Afganistana.  Ova vijest došla je nekoliko sati nakon što je predstavnik Bijele kuće za medije Jay Carney novinarima kazao kako Obama tek treba donijeti konačnu odluku o opsegu povlačenja trupa, ali da će to učiniti ubrzo.

Predsjednik je još u procesu finaliziranja njegove odluke o tempu i opsegu povlačenja koje će početi sljedećeg mjeseca. Svoju će odluku objaviti nakon što razmotri procjene i moguće opcije“, kazao je Carney.

U Afganistanu se trenutno nalazi oko 100.000 američkih vojnika, od kojih je nekih 30.000 dio kontingenta koji je stigao 2009. godine kako bi se uspostavila kontrola nad rastućim nasiljem u toj zemlji, piše CNN.

Obama je već prethodno najavio kako će broj onih koji će Afganistan napustiti već u junu biti “značajan”, iako nije elaborirao što točno pritom misli. Jedino je napomenuo kako se nada da će uspjeti povući dovoljan broj ljudi do roka kojeg su si sami zadali, a bez da tim potezom kompromitira sigurnost u Afganistanu.

Valja napomenuti kako se čak tri četvrtine Amerikanaca ovog mjeseca u anketi izjasnilo da podržavaju povlačenje dijela ili svih jedinica iz Afganistana. U odnosu na prijašnji mjesec to je skok od 10 posto, što se objašnjava ubojstvom Bin Ladena.

 

Index/Informer.ba