Svijet Udarno Vijesti

Obama: SAD se neće suprotstaviti ruskim snagama

Američki predsjednik Barack Obama izjavio je da se SAD neće direktno sukobljavati sa Rusijom oko vazdušne ofanzive Moskve u Siriji.

U isto vrijeme, Obama je odobrio prijedloge, sačinjene prije ovonedjeljne vojne akcije Rusije, o jačanju američkih napora u borbi protiv Islamske države (ID).

To podrazumjeva direktne pošiljke oružja, preko Iraka, kurdskim i arapskim borcima koji su proteklih mjeseci potisli borce ID iz većeg dijela sjeverne Sirije duž turske granice, piše „Vašington post”.

Na konferenciji za novinare u Bijeloj kući, Obama je jasno stavio do znanja da ne namjerava da se direktno suprotstavlja ruskim snagama.

„Mi nećemo pretvoriti Siriju u posrednički rat između SAD i Rusije. To bi bila loša strategija s naše strane“, rekao je Obama.

„Ovo je bitka između Rusije, Irana i Asada protiv velike većine sirijskog naroda. Naša bitka je sa ISIL-om“, kazao je Obama.

Obama je gnevno reagovao na nagovještaje o američkoj slabosti u svjetlu ruskih napada.

„Ovo nije nekakvo takmičenje supersila u šahu. Gospodin Putin je morao da ode u Siriju ne iz snage već iz slabosti jer njegov klijent, gospodin Asad, propada“, naveo je Obama.

Obama je poručio da će ovaj „pokušaj Rusije i Irana da podrže Asada i pokušaju da umire stanovništvo samo dovesti do toga da se zaglave u močvari“.

„I to neće funkcionisati. I oni će biti tu neko vrijeme dok ne krenu drugim pravcem“, dodao je Obama.

 

Informer.ba