Svijet Vijesti

Obama siguran da SAD neće bankrotirati

Američki predsjednik Barack Obama izjavio je da je siguran da će Kongres postići sporazum kako bi se spriječio bankrot, koji bi mogao da proizvede ekonomsku “apokalipsu

Nikada nismo bankrotirali zbog našeg duga i nećemo ni sada to učiniti“, rekao je sinoć Obama, obrazlažući neophodnost za djelovanje kao rezultat skupih ratova u Iraku i Avganistanu, stimulativnih izdataka i drugih odluka koje su povećale budžetski deficit, preneo je Roiters.

 

Jednostavno, postoji previše dugova na američkoj kreditnoj kartici. Nijedna partija  nije bez krivice za te odluke koje su izazvale ovaj problem, ali obe partije imaju odgovornost da ga riješe“, rekao je on i dodao da će “svaki Amerikanac biti pogođen ako taj problem ne riješimo“.

 

Obama je ukazao da “nije fer” da se skreše američki deficit bez povećanja prihoda i pozvao žestoko suprostavljene kreatore politike da nađu kompromis u vezi sa sporazumom o budžetu.

 

Republikanci su pozvali Obamine demokrate na ogromna kresanja budžetskih troškova  kako bi se smanjio narastajući budžetski deficit u zamjenu za povećanje granice za zaduživanje, ali su odbili bilo kakvo dizanje poreza radi  povećanja budžetskih prihoda, podsetila je agencija AFP.

 

Obama je govorio neposredno nakon što demokratski predstavnici u Senatu nisu danas odobrili predlog republikanaca koji bi zahtjevao oštro kresanje troškova  i uravnotežen budžet, kao cijenu za spriječavanje bankrota SAD početkom augusta zbog nemogućnosti vraćanja dugova.

 

Ako SAD ne podignu granicu za dug, štetu bi pretrpeo svaki Amerikanac, rekao je predsjednik SAD  i ponovo upozorio da “bankrot nije opcija“.

 

Ukoliko limit za dug, koji sada iznosi 14,3 biliona dolara, ne bude podignut do 2. augusta SAD bi mogle dospeti u tehnički bankrot.

 

Vašington je dostigao taj limit 16. maja i od tada je koristio troškovna i knjigovodstvena prilagođavanja, kao i veći poreski prihod  od očekivanog, radi vraćanja dugova, ali to može da čini samo do 2. augusta.

 

Finansijski i poslovni lideri su upozorili da bi izostanak povećanja granice za američki dug do tog roka izazvao talas potresa širom svjetske ekonomije.

 

Tanjug/Informer.ba