Izdvojeno Svijet Udarno Vijesti

Obama traži rješenje za Izrael i Palestinu

Američki predsjednik Barack Obama sastaje se u petak u Bijeloj kući  s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom.

To je prvi susret američkog lidera s jednim od bliskoistočnih političara i to dan  nakon održanog govora o „Arapskom proljeću“.

Obama se založio za dvije države – Izrael i Palestinu, jednu pored druge, s granicama koje su postojale prije nego je Izrael 1967., okupirao dijelove palestinskog  teritorija. Izreal je to odmah odbacio.

Od razgovora u Bijeloj kući do sada  se nije očekivao  istinski  pomak u  višegodišnjem zastoju u mirovnim pregovorima na Bliskom istoku.
Ovaj put je drugačije. U govoru u četvrtak Barack Obama je iznio jasan stav  o mirovnom procesu naglašavajući da Izreal i Palestina  moraju pristati na kompromis kako bi riješili svoj konflikt.

Američki predsjednik je kazao da se trebaju  priznati granice prije nego je Izreal okupirao dijelove Palestine i istočni Jeruzalem 1967.

Analitičari su isticali da je to jasan signal Netanyahuu. No, prije puta  u Washington izraelski  premijer je poručio da palestinska  država ne može nastati na štetu Izraela.

Neposredno nakon Obaminog govora glasnogovornik Ministarstva  vanjskih poslova  Yigal Palmor je izjavio da premijer Netanyahu očekuje od  Washingtona potvrdu dogovorenog  iz 2004, odnosno za predsjedavanja Goerga Busha koji je isticao da Izreal može zadržati izgradjena naselja kao dio  svakog  mirovnog sporazuma.

“Ta se obećanja odnose na rješavanje  palestinskog  izbjegličkog  problema u okviru buduće palestinske države  ali i  na neupitnost  granica iz 1967. godine”, kaže on.

Netanyahu skeptičan prema Obami

Palestinska strana je zadovoljnija. Savjetnik palestinskog predsjednika Saeb Erekat kaže daMahmoud Abbas zahvaljuje  predsjedniku Obami u naporima  da se postigne sporazum koji bi uključivao istočni  Jeruzalem i  izbjeglice.

Na palestinskim okupiranim područjima, na Zapadnoj obali, živi oko 300 tisuća Židova  u naseljima koje je izgradio Izrael. Po međunarodnom pravu ta su naselja  nelegalna, no službeni Jeruzalem to ne priznaje.

Istodobno oko 6 milijuna Palestinaca od 1948., živi izvan svoje domovine.

No, Izrael je važan američki saveznik na Bliskom istoku. Kako bi uvjerio Izreal da je nužan kompromis, američki predsjednik Obama rekao je da buduća palestinska država mora biti demilitarizirana, što je tražio Netanyahu.

Palestincima je pak poručio da   moraju jasno odgovoriti na pitanje kako je moguć  sporazum s stranom koja  ne priznaje izraelsku državu,  misleći pri tom na sporazum  s  Hamasom  kojeg  Washington smatra terorističkom organizacijom.

Obama je već doživio kritike iz republikanskih redova koji tvrde da je izdao najvažnijeg američkog saveznika na Bliskom istoku.

Susret u petak Obama-Netanyahu je sedmi po redu od kada je Obama ušao u Bijelu kuću. Odnosi dvojice lidera nikada nisu bili  posebno srdačni, tek diplomatski korektni.

Eksperti  podsjećaju  da  se Natanyahu bolje snalazio s prethodnom republikanskom administracijom.

No, pored susreta sa predsjednikom Obamom, Netanyahu će govoriti i pred oba doma Kongresa gdje će zasigurno ponoviti svoje  neslaganje sa stavom predsjednika SAD o načinu rješavanja blisko- istočnog konflikta.

 

RSE/Informer.ba