Svijet Udarno Vijesti

Obamin plan težak 300 milijardi dolara

Američki predsjednik Barack Obama predložiće sutra plan za povećanje zaposlenosti koji će državnu kasu koštati oko 300 milijardi dolara.
Obama planira da na zajedničkoj sjednici oba doma Kongresa izloži prijedloge za smanjenje nezaposlenosti.

Prema izvorima iz Obamine administracije, dva najvažnija dijela plana koji će predsjednik predložiti su produženje za još jednu godinu važenja poreskih rasterećenja za radnike i produženje beneficija za nezaposlene, koje uskoro ističu.

Ta dva paketa zajedno teška su oko 170 milijardi dolara, navode izvori koji su insistirali da ostanu anonimni, jer plan nije još finalizovan, a neki prijedlozi mogu još da budu promijenjeni, prenose američki mediji.

Bijela kuća razmatra i poreske olakšice za firme koje zapošljavaju nezaposlene, što bi značilo da bi državna kasa bila uskraćena za još 30 milijardi dolara.

Osim toga, Obama se zalaže za projekte javnih radova, poput izgradnje škola, za šta se traži još 50 milijardi, mada se očekuje da će predložena sredstva biti manja.

Očekuje se da za još jednu godinu bude produženo i važenje otpisa poreza na vrijednost nove opreme koju kompanije nabave.

Iako je Obama ranije najavio da namjerava da predloži da njegovi planovi budu finansijski pokriveni mjerama smanjenja deficita u narednoj deceniji, portparol Bijele kuće izjavio je da predsjednik neće izložiti ukupan plan za smanjenje deficita.

Srna/Informer.ba