Izdvojeno Svijet Udarno Vijesti

Obamin vojni savjetnik: U Europi bi moglo doći do rata

Temelji Europske unije se tresu. Britanski premijer David Cameron glatko je odbio potpisati izmjene Lisabonskog ugovora, što je možda otvaranje puta prema izlasku te zemlje iz EU. No, američki general Martin Dempsey tek je svojim izjavama medijima izazvao pravu buru reakcija.

Dok su Britanci možda najavili i veliki raskid s EU, Dempsey kao krajnji ishod vidi čak i novi rat na Starom kontinentu. ‘Zabrinut sam zbog mogućih nemira u Europi. Europska unija je pred velikim rizikom od sukoba’, rekao je prvi čovjek američke vojske i savjetnik predsjednika Baracka Obame. Prema njegovom mišljenju dogovor zemalja EU bez Velike Britanije dovesti do rata te je izrazio i veliku zabrinutost zbog mogućeg vojnog angažmana SAD-a u tom eventualnom sukobu.

‘Znam da će države EU pokušati uskladiti svoju monetarnu i fiskalnu politiku, ali nisam siguran da će to biti ‘ljepilo’ koje će Europu održati na okupu’, istaknuo je Dempsey, a prenosi BBC. ‘Zabrinut sam da bi i američka vojska u Europi mogla biti izložena zbog mogućnosti građanskih nemira i raspada Unije. Amerikanci nemaju baš malu vojnu silu u Europi. Širom kontinenta rasuto je oko 80.000 ljudi u uniformi i još 20.000 civila koji rade za vojsku. Najveći dio se nalazi u Njemačkoj, gdje su još od Drugog svjetskog rata‘, napomenuo je Dempsey.

Iako se trenutno u Europi vodi verbalni sukob, Britanci su jasno dali do znanja vetom na izmjene Lisabonskog ugovora tokom proteklog summita u Bruxellesu da jedinstva u Europi više nema, odnosno da oni više ne dijele isto viđenje sudbine EU-a s ostatkom zemalja članica. Europski mediji u međuvremenu upućuju teške kritike na ponašanje Velike Britanije i njezinog premijera Davida Camerona. Britanski mediji pak uzvraćaju jednakom mjerom, ako ne i jače. Osim što Camerona uspoređuju s Churchillom, list Times je objavio karikaturu Camerona kako urinira po Sarkozyju, a tabloid The Sun otišao je najdalje, s naslovom koji u slobodnom prijevodu znači – ‘Europo odj…’.

Ugledni list Financial Times, međutim, jedini je ocijenio kako je Cameron zapravo napravio veliku grešku te da je vetom napravio Velikoj Britaniji više štete nego dobra. Financial Times piše kako s vetom zapravo nije dobio ništa zauzvrat, odnosno nije postigao ništa značajno, ali će Velika Britanija zauzvrat morati platiti visoku cijenu da ostane u europskom društvu.

Dok su Angela Merkel i Nicolas Sarkozy pokazali entuzijazam oko novog dogovora unutar EU-a, njihov entuzijazam zadržao se isključivo unutar EU. Američki mediji ga smatraju lošim. New York Times ga je nazvao ‘nesavršenim rješenjem, koje će Europu baciti u dvije brzine’, prenosi Dnevnik.hr

 

Informer.ba