Svijet Udarno Vijesti

Obamine riječi u kampanji za nezavisnost Palestine

Iako se Sjedinjene Američke Države oštro protive planu Palestinaca da zatraže priznanje nezavisne države Palestine u UN ovog mjeseca, palestinski lideri već koriste neke izjave predsjednika Baracka Obame u zvaničnoj medijskoj kampanji započetoj ove sedmice.

Palestinci su izvukli iz arhive ono što je Obama rekao na zasjedanju Generalne skupštine UN prošle godine, kada je govorio o izgledima da se palestinska država pridruži svjetskom tijelu.

”Kada se vratimo ovdje sledeće godine imat ćemo sporazum koji može da vodi do novog člana Ujedinjenih nacija, nezavisne suverene države Palestine, koja će živeti u miru s Izraelom”, istakao je Obama u svom govoru iz 2010.
Američki zvaničnici su te Obamine reči označili izrazom nade, ali Palestinci ih opisuju kao jedan od faktora koji ih je naveo da donesu odluku o zahtjevu za priznanjem, državnosti, podsjeća Reuters.

”Ako je to rekao, onda je morao tako misliti’‘, poručuje palestinski predsjednik u radio spotu, koji se smatra takođe odrazom palestunskog nezadovljstva Obaminom administracijom.

Palestinci vjeruju da ih je Obama iznevjerio, jer nije uspio da ubjedi Izrael da zaustavi širenje jevrejskih naselja na Zapadnoj obali i istočnom Jerusalemu, na teritorijama gdje oni planiraju da proglase nezavisnu državu koja će obuhvatiti i pojas Gaze.

Nekoliko sedmica prije pomenutog Obaminog govora u Washingtonu su obnovljeni direktni izraelsko – palestinski mirovni pregovori, ali su ubrzo propali zbog nesporazuma oko jevrejskih naselja.

Sada se njegove riječi koriste uz izvode iz govora pokojnog palestinskog lidera Jasera Arafata i stihove palestinskog pjesnika Mahmuda Darviša, kao dio kampanje.

Glavno protivljenje palestinskom planu ispoljava Izrael koji tvrdi da se mir može postići samo oko pregovaračkog stola.

”Palestinski pokušaj da se nametne rješenje neće donijeti mir’‘,  tvrdi  irzaelski premijer Benjamin Netanijahu.
Obama je takođe kritikovao  palestinska nastojanja. U govoru o Bliskom istoku on ih je odbacio kao ”simboličnu akciju da izoluje Izrael u Ujedinjenim nacijama”.

SAD, najbliži saveznik Izraela, smatraju da palestinska inicijativa šteti bliskoistočnoj diplomatiji i još su usredsređene na obnovu pregovora.
Očekuje se da će  ta zemlja uložiti veto u Savjetu bezbjednosti UN na palestinski zahtjev za punim članstvom u svjetskom tijelu.

Međutim, Palestinci mogu da obezbijede unapređenje statusa – od entiteta, ne-člana na državu ne-člana u Generalnoj skupštini UN.

”Podsjećamo Obamu šta je rekao u Ujedinjenim nacijama 2010”. kazao je direktor radija Glas Palestine Zaki ElAridi .
Što se tiče zemalja EU neke sve prihvatljvije gledaju na ideju o prizanju palestinske države.

Zapadne diplomate veliki dio krivice za zastoj u mirovnom procesu svaljuju na Izrael. Odobrenje planova za izgradnju u istočnom Jerusalemu i na Zapadnoj obali kritikuju i Washington i evropske prijestonice.

I dok su SAD najvile da će držati stranu Izraelu, očekuje se da će velika većina članica UN podržati Palestince.

 

Tanjug/Informer.ba