BiH Udarno Vijesti

Obavljena kolektivna dženaza za 16 bratunačkih Bošnjaka

Na šehidskom mezarju Veljaci u Bratuncu danas je obavljena kolektivna dženaza za 16 bratunačkih Bošnjaka ubijenih maja 1992. godine.

Pored tabuta s posmrtnim ostacima Adine Hajdarević koja je, kada je ubijena, imala svega tri i po mjeseca, bila je samo tetka Mirsada Ahmetović. Adinina majka je sahranjena prošle godine na mezarju Veljaci, a danas je s Adinom ukopan i njen djed Galib.

„Kad je moja sestra s bebom zarobljena garantovali su joj bezbjednost. A, evo u tabutu te bezbjednosti. Mala Adina ubijena je s dva metka. Zar su trebala dva metka da se ubije maksum? Ubijena mi je i sestra. Četvrta godina kako sam se vratila u Bratunac, a tri dženaze sam obavila za moje ubijene. Grozno“, kaže Mirsada Ahmetović.

Ardinel Kunić imao je dvije i po godine. Majka Safija kaže da je u dijelu Glogove, gdje su izbjegli, bilo granatiranje i sin joj je gelerom ubijen u njenom naručju.

„Mislila sam da spava i dugo sam ga nosila mrtvog. Oduzeli su mi ga vojnici UN-a, a kasnije sam njegove posmrtne ostatke godinama tražila“
, kazuje majka Safija.

U maju 1992. ubijeno su 603 bratunačka Bošnjaka. Tek polovina je pronađena, a zbog sporog procesa ekshumacije majke negoduju.

„Proces eksumacije teče isuviše sporo i bojim se da mnoge majke neće dočekati da saznaju istinu o svojima. Ovim putem pozivam komšije Srbe da anonimno dojave mjesta grobnica da bismo brže došli do istine, a radi pomirenja i jačanja suživota“ , izjavila je Hiba Ramić, sekretarka Fondacije Mezarje Veljaci.

Nedeljko Mlađenović, načelnik Općine Bratunac, rekao je da je neophodno istrajati na traženju istine. Tako će se povjerenje među Bratunčanima vratiti i odati dužna pošta žrtvama, bez obzira na nacionalnost. Treba otvoriti sve masovne grobnice i žrtve dostojno sahraniti, a zločince kazniti, rekao je Mlađenović.

Uime Predsjedništva Bosne i Hercegovine ispraćaju bratunačkih civilnih žrtava prisustvovao je Bakir Izetbegović. On je izjavio da se ovo zlo ne može zaboraviti, a saznanjem pune istine i kažnjavanjem zločinaca, može se jačati država i njene institucije.

S današnjom zajedničkom dženazom, petoj po redu, u šehidskom mezarju Veljaci, ukopano je 218 Bošnjaka iz Bratunca.

 

Fena/Informer.ba