Izdvojeno Politika Vijesti

Obavljeni razgovori o državnom budžetu sa Sorensenom

U zgradi rezidencije specijalnog predstavnika EU u BiH Petera Sorensena danas su o državnom budžetu razgovarali najviši predstavnici vlasti u BiH, jer ukoliko do kraja  godine ne bude usvojen budžet, 1. januara 2012. godine državne institucije ostat će bez finansiranja, a neće se moći ni servisirati vanjski dug.

Nakon sastanka okupljenim novinarima obratio se predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić naglašavajući da je današnji sastanak bio samo neformalni razgovor u toku kojeg su sudionici razgovarali o mogućnostima postizanja dogovora vezanog za okvir budžeta 2011. i budžet za 2012. godinu.

“Na sastanku su se čule različite i interesantne ideje koje znače približavanje stavova, a razgovori o budžetu će i dalje biti nastavljeni radi postizanja konkretnog dogovora”, dodao je Špirić, ističući da je ostalo još da se napravi matematički proračun i donese varijanta koja će biti zadovoljavajuća za sve učesnike u procesu donošenja budžeta.

Najavio je da će budžeti koji trebaju biti usvojeni odslikavati maksimalnu štednju i smanjenja na svim stavkama i potcrtao da će budžet biti usvojen do kraja 2011. godine ukoliko svi sudionici budu konstruktivni, ali “ukoliko se ‘zakuje’ situacija…”.

Na pitanje novinara šta čeka BiH u protivnom 1. januara 2012. godine, Širić je odgovorio “čeka nas 1. januar”. Upitan da prokomentira da li će OHR onda nametnuti budžet, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić je odgovorio da se to neće desiti, naglašavajući da to ne bi bilo dobro.

“Uvijek kada se razgovara o novcu situacija postaje teška u svakoj zemlji, pa tako i u BiH. Opasno je kada novac dođe u ruke političara i zato su priče, koje bi dovele do optimalnog rješenja, o njemu duge”, kazao je na kraju Špirić.

Ministar finansija u Vladi Federacije BiH Anto Krajina složio se s Špirićem kada je u pitanju štednja po svim stavkama, a upitan od novinara da li to znači i smanjenje plaća, Krajina je samo ponovio “uštede su nužne na svim stavkama”.

On je u izjavi novinarima također kazao da su napravljeni pomaci u dogovorima te da je ostalo da se uradi simulacija koja će pokazati gdje bi sve uštede mogle i trebale biti napravljene i na razini države, ali i entiteta.

Izražavajući optimizam za kompromisno rješenje nakon današnjeg sastanka, Krajina je najavio da će do kraja sedmice biti napravljen prijedlog budžeta, koji će uključivati i državni budžet i raspodjelu prema entitetima.

Sastanku kod Sorensena su osim Špirića i Krajine prisustvovali i ministar finansija i trezora BiH Dragan Vrankić, premijer Republike Srpske i ministar finansija RS-a Aleksandar Džombić i Zoran Tegeltija koji nisu željeli dati izjavu novinarima.

 

Fena/Informer.ba