BiH Izdvojeno Vijesti

Obilježavanje 19. godišnjice stradanja Bošnjaka u Kalinoviku

Obilaskom nekadašnjih logora, mjesta tortura i ubijanja na području općine Kalinovnik te polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe, članovi porodica nestalih kao i preživjeli logoraši kalinovačkih logora 26. juna obilježit će 19. godišnjicu stradanja stanovništva tog kraja

U sklopu obilježavanja godišnjice, počast stradalima bit će odata ispred osnovne škole Kalinovik koja je tokom rata bila pretvorena u logor kroz koji je prošlo više od 1.000 žena, djece i muškaraca. U logoru je ubijeno 14 ljudi, a 30 žena je silovano, ponižavano i mučeno.

Bit će odata počast i položeno cvijeće u zloglasnom logoru Barutni magacin iz kojeg je u smrt otišlo 87 muškaraca, kao i kod štale Tuzlaka, gdje je 25 muškaraca strijeljano, a zatim spaljeno. Pronađene su polomljene i drobljene kosti ubijenih, a za najmanje 50 tijela porodice i dalje tragaju.

Članovi Udruženja Istina-Kalinovik ’92. ovogodišnje obilježavanje tužne godišnjice dočekuju s bar malo olakšanja, znajući da je Ratko Mladić napokon u pritvorskoj jedinici u Haagu.

Mladić je rodom iz kalinovačkog kraja, te iz Udruženja podsjećaju da je njegova uloga u zločinima počinjenim nad stanovništvom tog kraja velika, o čemu govori i činjenica da su zločini počinjeni u Kalinoviku uvršteni u optužnicu protiv Mladića.

Prijevoz iz Sarajeva za Kalinovik organiziran je 26. juna u 8.00 sati s Terminala Ilidža.

 

Fena/Informer.ba