BiH Udarno Vijesti

Obilježavanje godišnjice zatvaranja Omarske bez političkih govora

U organizaciji udruženja logoraša Kozarac i Prijedor 92, te Udruženja Prijedorčanki “Izvor” danas će biti obilježena 19. godišnjica od zatvaranja zloglasnog logora Omarska kod Prijedora.

Obilaskom prostora nekadašnjeg logora “Omarska” i odavanjem počasti stradalima, bivši logoraši, porodice i prijatelji ubijenih mirnom šetnjom će se prisjetiti dešavanja iz 1992. godine u tom logoru i zločina koji su tamo počinjeni u tom periodu.

Predsjednik Saveza logoraša BiH Murat Tahirović kazao je Feni da je centralni događaj obilježavanja godišnjice zatvaranja logora Omarska planiran za 11.00 sati u samom logoru, a namjera organizatora je na tom događaju izbjeći političke govore i obraćanja bilo kakve vrste.

Tim povodom će, ispred logora, biti postavljene fotografije iz logora Omarska, Trnopolje, Kereterm. Na mjestu gdje je nekad bila menza, u logoru, bit će prikazana neka vrsta dokumentarnog filma koji su zajedno uradili udruženja logoraša Kozarac i Prijedor 92 i Udruženje Izvor.

Logor Omarska zvanično je zatvoren 6. augusta, a 5. augusta u tom logoru su bili novinari iz Velike Britanije koji su prvi objavili vijest o tome da na Balkanu postoje logori slični onima iz Drugog svjetskog rata, čak i zloglasniji. Dan nakon toga tadašnje vlasti srpske republike BiH zatvorile su taj logor.
Međutim, dan prije su na svirep način ubili 124 logoraša na mjestu Hrastova glavica. Dan nakon toga logor je zvanično zatvoren, kazao je Tahirović i dodao da je to mjesto posjećeno danas i odata počast žrtvama”. 

Pretpostavlja se da je kroz logor Omarska prošlo više od 3.000  logoraša, a 700 do 900 logoraša iz tog logora je ubijeno. Dio njih ubijen je na Korićanskim stijenama i Hrastovoj glavici, a dio je podlegao u samom logoru zbog svirepog ponašanja prema njima.

 

Fena/Informer.ba