BiH Udarno Vijesti

Obilježen 2. oktobar, Dan oslobođenja Tuzle

U okviru obilježavanja 2. oktobra, Dana oslobođenja Tuzle, danas je održana Svečana sjednica Općinskog vijeća.

Noviju historiju BiH i Tuzle obilježila je značajna antifašistička borba naših naroda i narodnosti u Drugom svjetskom ratu protiv okupatora Sile osovine i njihovih kvislinga. Mi potomci onih partizana, mi suvremenici 1995., treba da učinimo sve da se u miru nastavimo boriti za život dostojan čovjeka, da branimo od svih nasrtaja, ali i da gajimo dokazani i priznati ugled i dostojanstvo Tuzle, kao grada suživota i tolerancije, kazala je predsjedavajuća Općinskog vijeća Nada Mladina.

Načelnik Općine Jasmin Imamović smatra da je potrebno čuvati antifašitički duh i konstantno govoriti o važnosti borbe protiv fašizma jer se radi o tekovini civilizacije i faktoru zajedničkog života.

Mi smo u Tuzli uspjeli sačuvati duh antifašizma više nego bilo gdje u BiH.  Mi smo u Tuzli prvi počeli obilježavati 25. novembar kao dan važan za državnost BiH, a tek će poslije to prihvatiti i drugi, ali ne i svi u BiH. I u toku rata smo u kontinuitetu obilježavali Drugi oktobar jer se radi o tekovini civilizacije. Mislim da se antifašistička tradicija u BiH ne obilježava u dovoljnoj mjeri u BiH, kazao je Imamović.

Danas su uručena i najviša priznanja.

Tuzlanska plaketa dodijeljena je Iliji Jurišiću, Šimi Ešiću, Ekremu Jusufoviću i Dušanu Periću, dok je Lentu dobila Bosiljka Duraković.

 

Onasa/Informer.ba