BiH Izdvojeno Vijesti

Obilježena osma godišnjica smrti Alije Izetbegovića

Osma godišnjica smrti prvog predsjednika Predsjedništva nezavisne BiH, osnivača Stranke demokratske akcije Alije Izetbegovića obilježena je danas prigodnim vjerskim programom na Šehidskim mezarju Kovači u Sarajevu, koji je predvodio naibu-reis Ismet ef. Spahić

 Ovom prilikom na mezar predsjednika Izetbegovića cvijeće su položili zvaničnici i predstavnici institucija, među kojima su bili član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, predsjednik Stranke demokratske akcije Sulejman Tihić i zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, ministar sigurnosti Sadik Ahmetović.

Obraćajući se okupljenima po završetku vjerskog dijela, predsjednik SDA Sulejman Tihić je naveo da su BiH i SDA dva pojma koja su “međusobno povezana i neodvojiva od ličnosti Alije Izetbegovića”.

“Razlog osnivanja, djelovanja i postojanja SDA jeste država BiH”, kazao je Tihić, naglasivši da pritom misli na onakvu BiH kakvu je zagovarao Alija Izetbegović: demokratska država ravnopravnih naroda.

Predsjednik SDA je, također, podsjetio na riječi Alije Izetbegovića da su jednako opasni oni koji zagovaraju bošnjačku, muslimansku BiH kao i oni koji zagovaraju njenu podjelu.

Do tog cilja, predsjednik Izetbegović se trudio da dođe stalnim dijalogom i dogovorom, “poštujući svoje, ali uvažavajući drugo i drugačije, spreman da pravi kompromise za dobrobit države i svih koji u njoj živimo”, kaže Tihić.

Kazao je da je politika Alije Izetbegovića bila odgovorna i umjerena, “korak po korak, ali stalno naprijed”.

Tihić je istaknuo da su se, nažalost, neke stranke i političari, zarad stranačkih i ličnih interesa, poigrale sa sudbinom BiH, propagirajući nerealnu politiku i maksimalističke ciljeve koji ne uvažavaju drugog i drugačijeg.

” Takva politika, bez obzira na namjeru, ima za posljedicu zastoj na njenom putu ka članstvu u EU i NATO-u, takva politika za posljedicu ima podjelu i sukobe, za sada samo političke”, naveo je on.

Zato je važna uloga SDA kao ozbiljne, državotvorne političke stranke.

” Mi smo garant očuvanja političke stabilnosti u BiH”, rekao je Tihić.

Na kraju je najavio nastavak borbe za BiH kao države ravnopravnih naroda i građana.

” Učinit ćemo sve da izbjegnemo podjele i sukobe, ali isto tako bit ćemo odlučni da zaustavimo sve projekte čija je namjera da naruše teritorijalni integritet i suverenitet BiH, ljudska prava i slobode građana. Tokom hiljadugodišnje povijesti, pokazalo se da je jedina trajna kategorija BiH” – sve ostalo je prolazno, rekao je Tihić.

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović izjavio je novinarima da je politika njegog oca ona koja će morati pobijediti u BiH, jer računa na cjelovitost zemlje, patriotizam, na jednakost ljudi, poštovanje sebe i svih drugih i drugačjih.

“To je politika koja u jednom civiliziranom, evropskom okruženju mora pobijediti. Idemo tim putem i završit ćemo taj put”, rekao je on.

Bakir Izetbegović je naglasio pritom da na tom putu postoji “donji prag”, a to je da nema dijeljenja BiH i da nema neravnopravnosti među ljudima i narodima u BiH.

On je još jednom prokomentirao svoje jučerašnje otvoreno pismo predsjedniku RS-a Miloradu Dodiku, rekavši da je vrijeme da se njemu neke stvari “stave na papir”.

Možda ni on nije svjestan šta je sve kazao i do čega sve može dovesti to što je on kazao. Ni za koga dobro nije to što on radi. Može nas dovesti u jednu bezizlaznu situaciju, zastoj…,” kaže Bakir Izetbegović.

Pritom je poručio da će “Bosne biti, jer će imati ko da brani BiH”.

“Ali može nas dovesti do jedne agonije. Želim ga na vrijeme upozoriti i pozvati da se svom energijom, koju on neosporno posjeduje, stavi na stranu pozitivnih snaga i poguramo ovu zemlju”, rekao je Bakir Izetbegović.

Istaknuo je da to pismo nije bilo nikakvo pozivanje na sukobe, nego upozorenje na vrijeme

 

Fena/Informer.ba

1 Comment

Kliknite ovdje da biste objavili komentar
  • ALIJA IZETBEGOVIC
    Prodje osma godisnjica od smrti prvog BosanskoHercegovackog predsjednika vlade,a Bosna jos nije slobodna i dali ce ikada i biti jos to niko ne zna.Dok drugi sa strane kroje fasu nevinom narodu za svoje interese tu slobode nema.I takva kava je sto je uspostavljena ona je drustveno stetna.Jer narod nije nasao svoj mir svoju slobodu pa ni ljudsko saosjecanje.Zive prevarom Dejtonskog sporazuma do narednog moguceg rata ?.