BiH Izdvojeno Udarno Vijesti

Očajni radnik htio da se zapali ispred hotela Bosna jer je ostao bez 10 plata

Boris Pećanac (28) iz Banjaluke zaprijetio je danas da će se zapaliti ispred hotela “Bosna” u centru Banjaluke jer mu je, kako tvrdi, Predrag Sladojević, vlasnik bivšeg motela “Tajna”, ostao dužan 2.500 KM na ime neisplaćenih plata.

Ovaj mladić je oko 14 časova obavijestio policiju da se nalazi u Karanovcu, te da će za 15 minuta doći pred hotel “Bosnu” i zapaliti se.

“Policija je odmah obavijestila vatrogasce, koji su takođe u rekordnom vremenu stigli pred glavni ulaz u pomenuti hotel”, ispričao je izvor “Nezavisnih” blizak policiji.

Dodao je kako policija nije odmah imala opis osobe koja je zaprijetila da će se zapaliti, pa su policajci zaustavili nekoliko “sumnjivih” koji su prolazili pored hotela u centru grada.

Oko 15 časova ispred glavnog ulaza u hotel pojavio se mlađi muškarac, držeći plastičnu flašu od pola litra u kojoj se nalazio benzin.

Sladojević potvrdio da je Pećanac radio u motelu, ali je istakao kako mu nije ostao dužan

Ovo je bio znak policiji, ali i vatrogascima, koji su obukli protivpožarna odijela i stali u neposrednu blizinu Pećanca.

Mladić je rekao kako se zove, te da je on osoba koja je pozvala policiju, a zatim je već okupljenim novinarima ispričao razloge zbog kojih se odlučio zapaliti.

“Radio sam u motelu ‘Tajna’ kao konobar godinu dana i isplatili su mi svega dvije plate. Ostali su mi dužni oko 2.500 KM i kada sam rekao vlasniku Predragu Sladojeviću da ću ga tužiti, on mi je odgovorio da tužba na sudu neće proći, jer sam cijelo vrijeme radio na crno“, ispričao je vidno uzbuđeni Pećanac, dodavši kako on nije jedini radnik kome je pomenuti Sladojević ostao dužan.

Pećanac je pojasnio kako je tokom njegovog rada u pomenuti motel ušla i inspekcija, te ga zatekla kako radi na crno.

“To je vlasnik zajedno s inspekcijom uspio zataškati“, ustvrdio je Pećanac.

Nakon što je dao izjavu novinarima, Pećanca su priveli policajci i odveli na saslušanje.

Prilikom ulaska u policijski automobil, Pećanac je dobacio: “Pozdravite mi puno Ranku Mišić“, i otišao.

Ranka Mišić, predsjednica Saveza sindikata RS, nam je u telefonskom razgovoru kazala kako joj nije poznat Pećančev slučaj, te kako joj takođe nije poznato da se ovaj radnik obraćao Savezu sindikata za pomoć.

Radio sam u motelu “Tajna” kao konobar godinu dana i isplatili su mi svega dvije plate. Ostali su mi dužni oko 2.500 KM, kazao Pećanac

Sladojević je danas za “Nezavisne” potvrdio da je Pećanac radio u motelu, ali je istakao kako mu nije ostao dužan.

“Danas je 1. u mjesecu, pa ni u ministarstvu se ne dobije prije novac”, kazao je kratko Sladojević.

Nakon što smo ga upoznali s izjavom Pećanca da mu je bivši poslodavac isplatio tek dvije plate za godinu dana, Sladojević je odgovorio da ni on nije toliko radio u motelu “Tajna”, a zatim završio da ne želi dalje pričati preko telefona.

Apel svaki pokušaj suicida

Aleksandar Milić, psiholog iz Banjaluke, kaže da se čovjek koji se odlučio na suicid nalazi u jednom obliku tjesnaca, da ne vidi drugi izlaz osim da ode u smrt.

“Svaki suicid i pokušaj suicida jeste jedna vrsta apela za pomoć”, govori Milić.

On je kazao da su takva psihička stanja u današnje vrijeme, kada vladaju besparica i nezaposlenost, vrlo česta jer su mnogi radnici ucijenjeni na svojim radnim mjestima, da svašta podnose kako ne bi ostali bez posla.

“Ljudi nemaju prava ni na odmor ni uopšte radnička prava, posebno u privatnom sektoru, što najbolje pokazuje da sindikati ništa ne rade da zaštite radnike”, smatra Milić.

 

Nezavisne/Informer.ba