Politika Udarno Vijesti

Od 1.043 predizborna obećanja federalne vlasti ispunile 12

Od 1.043 obećanja koja su dala u predizbornim i postizbornim koalicionim dokumentima četiri partije na vlasti u FBiH (SDP, SDA, NSRzB i HSP) ispunjeno je svega 12, a 234 još nisu ni započeta.

Rečeno je to danas na pres-konferenciji Udruženja građana “Zašto ne” iz Sarajeva.

Prezentirajući Izvještaj o napretku Vlade FBiH u ispunjavanju predizbornih obećanja, analizom programa partija na vlasti, a u okviru inicijative “Istinomjer”, predstavnici ovog udruženja kazali su da je 46 obećanja u procesu, da su 232 započeta, tri prekršena i da je jedno obustavljeno.

Na veliku vjerovatnoću da će obećanja biti ispunjena, kako je rečeno, otpada 10 procenata, dok na veliku vjerovatnoću za ispunjenost obećanja iz platforme otpada 17 procenata.

Tijana Cvjetićanin, koordinatorica istraživanja , istaknula je da je za ovo istraživanje obuhvaćen period od marta do septembra ove godine te da je obrađeno 54 posto obećanja iz razloga što se 46 posto preostalih obećanja odnosi na državni nivo.

“Četiri partije na vlasti u FBiH dale su u predizbornim programima i postizbornim koalicionim dokumentima 1.043 obećanja. SDA je dala najviše – 432, zatim slijedi SDP s 350 obećanja te NSRzB sa 144, dok HSP nikada nije dostavio svoj program niti ga je učinio javnim na bilo koji način. Što se tiče dokumenta ‘Osnove za formiranje vlasti u FBiH i platforma zajedničkog nastupa u institucijama BiH u mandatnom periodu 2010. – 2014.’, na osnovu kojega je i formirana vlast u FBiH, dato je 117 obećanja“, kazala je Cvjetićanin.

U oblasti ‘kultura, mladi, sport, nauka i obrazovanje’ velika vjerovatnoća za ispunjenost obećanja je nula posto, u oblasti ‘socijalna plitika’ 17 posto, u oblasti ‘zdravstvo 18 posto, dok je u oblasti ‘pravna država’ četiri posto, a ‘ekonomija’ 11 posto.

Obećanja iz oblasti ‘spoljna politika i ‘politika’ nisu obrađena jer, kako je rečeno, spadaju u državni nivo.

Iz UG “Zašto ne” danas je najavljeno da uskoro slijedi i monitoring za državni nivo.

 

Fena/Informer.ba