Region Vijesti

Od Brela do Gradca ove godine 2,2 miliona turista

Prvi vikend augusta na Makarskoj rivijeri u znaku je velike ovoljetne smjene gostiju, pri čemu više turista dolazi nego što odlazi, pa će ih više od 12.000 stići u ljetovališta na području od Brela do Gradca, gdje će, kako se očekuje, ljetovanje nastaviti oko 48.000 gostiju.
Hotelijeri na Makarskom primorju, koji ugošćavaju više od 12.500 gostiju, većim dijelom stranih, posluju uglavnom bez slobodnih kapaciteta, zadovoljni su sezonom i očekuju da će ostvariti dobar poslovni rezultat.

Ovo je još jedan veliki ljetni vikend koji potvrđuje očekivanu uspješnu turističku sezonu, kazao je danas novinarima potpredsjednik Udruge poslodavca u hotelijerstvu Hrvatske Joško Lelas te dodao kako se za hotelske kuće nadalje preporučuje prethodna rezervacija smještaja.

Direktor makarskog Turističkog ureda Davor Glavina zadovoljan je sedmomjesečnim učinkom u Makarskoj s 429.000 ostvarenih noćenja.

Na Makarskoj rivijeri, prema informacijama kolega iz turističkih ureda, ostvareno je do kraja jula gotovo 2.200.000 noćenja pa se očekuje da će to područje završiti s više od 4.200.000 registriranih noćenja, kazao je Glavina.

S obzirom na smjenu gostiju, saobraćaj je danas na cestama Makarskog primorja znatno pojačan. Čeka se na graničnim prijelazima, ali i na trajekte. Uz pet izvanrednih vožnji, na ukrcaj u Drveniku čeka se oko sat i po, a na Hvaru oko sat vremena.

Na autobuskom stajalištu u Makarskoj velika je gužva u dolasku i odlasku putnika, autobusi kasne u dolasku oko tridesetak minuta, a karte za sva udaljenija odredišta su rasprodane iako su na pojedinim linijama uvedeni dodatni autobusi.

Dnevno na makarsku autobusku stanicu u dolasku i odlasku bude 106 autobuskih linija.

Fena/Informer.ba