BiH Izdvojeno Vijesti

Od Nove godine poskupljuju cigarete

Od početka 2012. godine posebna akciza na cigarete povećava se s 0,45 KM na 0,60 KM po kutiji, a minimalna akciza iznosit će 1,65 KM po kutiji cigareta.

Definirano je to novom Odlukom o utvrđivanju posebne i minimalne akcize na cigarete za 2012. godinu, koju je usvojio Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje, kazao je danas u izjavi za novinare u Banjoj Luci načelnik Odjeljenja za komunikacije UIO Ratko Kovačević.

Na osnovu člana 21. Zakona o akcizama u Bosni i Hercegovini, Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje donio je Odluku o utvrđivanju posebne i minimalne akcize na cigarete koja će se primjenjivati od 1. januara 2012.

Od  tog datuma na cigarete plaćat će se proporcionalna akciza po stopi od 42 posto na osnovicu utvrđenu u skladu sa Zakonom o akcizama te posebna akciza od 30 KM za 1.000 komada, odnosno 0,60 KM za pakiranje od 20 komada.

Ukoliko je ukupna akciza na cigarete (proporcionalna + posebna), koja je obračunata po navedenim stopama, a u skladu s Odlukom o utvrđivanju posebne i minimalne akcize na cigarete za 2012. godinu, manja od minimalne akcize, plaća se minimalna akciza u iznosu od 1,65 KM po kutiji cigareta za pakovanje od 20 komada.

Za pakovanja različita od pakovanja od 20 komada akciza se plaća srazmjerno broju komada u pakovanju, pojasnio je Kovačević.

Ova odluka, dodao je, predstavlja nastavak harmonizacije akcizne politike u BiH s politikom akciza na cigarete u Evropskoj uniji.

Kalkulaciju novih maloprodajnih cijena cigareta formiranih u skladu s Odlukom o utvrđivanju posebne i minimalne akcize na cigarete za 2012. godinu, proizvođači i veliki distributeri cigareta dužni su dostaviti u Upravu za indirektno oporezivanje najkasnije do 30.novembra.

 

Fena/Informer.ba