BiH Izdvojeno Vijesti

Od političkog dogovora o bh. vlasti ništa prije jeseni

Ovosedmično zasjedanje Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH najvjerojatnije neće rezultirati izborom novog predsjedatelja državne vlade. Zapravo, bilo bi prvorazredno iznenađenje kada bi platformaški kandidat, Slavo Kukić, dobio potrebnu i kvalificiranu većinu glasova za preuzimanje čelne pozicije u Vijeću ministara BiH. Čak i prije konzultacija koje je, ničim izazvan, Kukić obavio ili pokušao obaviti s predstavnicima parlamentarnih stranaka, bilo je jasno da on ne može računati niti na jedan glas iz RS-a.

Potpora bez značenja

To što su mu platformaši i neke druge probošnjačke stranke, poput SBB-a i DNZ-a, obećale potporu, ne treba biti preveliki razlog za zadovoljstvo, jer 22 glasa iz FBiH ne znače mu ništa bez barem jedne trećine glasova iz RS-a. Konzultacije koje je on obavljao proteklih tjedan dana bile su nepotrebne, jer su stranke ono što misle o Kukićevoj kandidaturi kazale Predsjedništvu BiH, ali i cjelokupnoj javnosti. Osim što se gubilo vrijeme i stvarao privid kako se nešto radi na izboru državne vlade, nikakvih promjena u odnosu na stanje prije Kukićeva „mandatarenja“ nema. Koalicija na državnoj razini još se ne nazire, pa će najavljena obnova procedure predlaganja novog mandatara vjerojatno biti uzaludan posao sve dok se stranke ne dogovore. Prema onome što najavljuju i Predsjedništvo i političke stranke, procedura kandidiranja bit će nastavljena, i to tako što će članovi Predsjedništva izići s imenom novog kandidata, a to navodno mogu biti Kukićevi protukandidati na prošlom izboru, ali i neka nova imena. Tko god to bio, bez političkog dogovora ključnih parlamentarnih stranaka, doživjet će sudbinu trenutnog kandidata za mandatara. Najrealnija je opcija po kojoj će proces izbora nove izvršne vlasti na državnoj razini sačekati jesen i pokušaj iznalaženja političkog dogovora. Dotada bi sadašnje Vijeće ministara nastavilo raditi u tehničkome mandatu, a opća je ocjena da to ne radi ništa lošije nego je radilo tokom redovitog mandata.

Tehnička vlada do izbora

Nema nikakvih zakonskih zapreka da postojeće Vijeće ministara ne nastavi raditi sve dok se ne izabere novo, a teorijski moguće je da s „tehničkom vladom“ dočekamo i nove izbore. Ono što predstavlja problem su zastupnički mandati nekoliko aktualnih ministara, poput Bariše Čolaka, Safeta Halilovića ili premijera Nikole Špirića. Ovo je pravni, a politički problem je što sadašnje Vijeće ministara u tehničkom mandatu nema potrebnu potporu u Parlamentu BiH.

 

Večernji.ba