Region Udarno Vijesti

Odbacio sam prijedlog o kompromisu sa Srbijom, specijalci ostaju na punktovima

Specijalne jedinice Kosovske policijske službe ostaju na administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak – izjavio je danas premijer Kosova Hašim Tači.

“Odbacio sam prijedlog o kompromisu sa Srbijom. Na carinskim punktovima ostaju specijalne jedinice”, izjavio je Tači.

Ministar unutrašnjih poslova Bajram Redžepi potvrdio je da se KPS neće povući .
“Kosovska policija sprovodi Odluku Vlade o uspostavljanju carinskih punktova na prelazima 1 i 31”, rekao je Redžepi, potvrđujući da je komandant KFORa Erhard Biler posredovao između Tačija i šefa pregovaračkog tima Beograda Borka Stefanovića.

Dopisnik Radio-televizije Kosovo je javio da je u sukobu, do koga je došlo nešto prije 15.00 časova, ranjen jedan pripadnik specijalne jedinice ROSA i da je policija uzvratila na napad.

Prema istom izvoru, pripadnicima KPS-a su u pomoć pritekli pripadnici KFOR-a, sprečavajući eskalaciju sukoba.

Poslije njihove intervencije, pripadnici ROSA su se povukli sa prelaza 1 i kontrolu saobraćaja prepustili pripadnicima KPS-a iz Zubinog Potoka, koji su uglavnom Srbi.

Tači je juče naredio specijalnim jedinicama policije da zauzmu dva prelaza na sjeveru Kosova. Kosovski specijalci pod punom opremom i u desetak džipova blokirali su put Mitrovica – Leposavić.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da je intervencija specijalnih jedinica kosovske policije u Zvečanu i Leposaviću “pokušaj nasilnog integrisanja sjevera Kosova u takozvano nezavisno Kosovo”.

“Pokušaj preuzimanja kontrole nad administrativnim prelazima na severu Kosova apsolutno je suprotan obećanjima koja su data Srbiji, da neće biti menjanja realnosti na terenu dok se vodi dijalog Beograda i Prištine”
, rekao je Dačić.

 

Srna/Informer.ba