Svijet Vijesti

Odbijen zahtjev Krajišnika za puštanje na slobodu

Tribunal u Hagu je odbio zahtjev ratnog zločinca Momčila Krajišnika da bude pušten na slobodu pošto je izdržao 11 od 20 godina zatvorske kazne na koju je osuđen zbog progona nesrba u BiH 1992, saopšteno je danas u Hagu.

Krajišnik (65) je zahtjev zasnovao na propisu po kojem osuđenici u Velikoj Britaniji, gdje on izdržava kaznu, imaju pravo da zatraže prevremeno ili uslovno oslobađanje pošto im istekne polovina kazne, što je u njegovom slučaju bilo 2010. godine.

U pritvoru Tribunala, a zatim i u zatvoru u Velikoj Britaniji, Krajišnik je od hapšenja u aprilu 2000. godine.

Isti zahtjev Krajišnik je Tribunalu uputio i jula 2010. godine, ali ga je predsjednik suda Patrick Robinson odbio.

Obrazloženje sudije Robinsona je isto: po pravilima Tribunala osuđenik ima pravo da zatraži prijevremeno oslobađanje pošto izdrži dvije trećine kazne.

U Krajišnikovom slučaju, precizirao je Robinson, taj uslov će biti ispunjen u augustu 2013. godine.

Predsjednik Tribunala ocijenio je i da su zločini za koje je osuđen Krajišnik, a koji uključuju nasilni progon velikog broja Muslimana i Hrvata tokom rata u BiH, izuzetno teški.

Krajišnik je, uz to, osuđen za veoma teške zločine, koji su obuhvatali rasprostranjeno premještanje nesrpskog stanovništva u BiH, koje je izazvalo veliku patnju“, ukazao je sudija Robinson.

Iz odluke sudije Robinsona proizlazi da je Krajišnik tvrdio i da je,  prije nego što je osuđen, navodno pomogao haškom tužilaštvu “u uspostavljanju kontakta s zločincem Radovanom Karadžićem” i da je “služio kao  posrednik između glavnog tužioca i Karadžića u vezi s Karadžićevom optužnicom“.

Kao dokaz svoje saradnje s Tužilaštvom, Krajišnik je naveo i da je prikupljao novac za Karadžićevu odbranu i da je Tužilaštvu dostavio razne dokumente.

Te tvrdnje sudija Robinson je nazvao “nedokazanim”, napominjući da nije jasno kako prikupljanje novca za Karadžićevu odbranu Krajišnik može povezivati sa Tužilaštvom.

Predsjednik Tribunala u odluci je prihvatio da se Krajišnik dobro vlada u zatvoru i da je “pokazao izvjesne dokaze o rehabilitaciji”, ali je ocijenio da to nije dovoljno za prevremeno oslobađanje.

Vlasti Velike Britanije izvijestile su predsjednika suda da Krajišnik u zatvoru uči engleski, ali da se ne miješa sa drugim zatvorenicima. Tribunal je Krajišnika 8. septembra 2009. prebacio na izdržavanje kazne u Veliku Britaniju.

Žalbeno vijeće Tribunala je marta 2009. pravosnažno osudilo Krajišnika na 20 godina zatvora zbog zločina nad Bošnjacima i Hrvatima u BiH 1992.

Krajišnik je osuđen zbog deportacije, prisilnog premještanja i djelimično, progona nesrba u BiH, 1992, dok je bio predsjednik Skupštine Republike Srpske. Tribunal je tada preinačio prvostepenu presudu i umanjio kaznu, izrečenu septembra 2006. kojom je Krajišnik bio osuđen na 27 godina zatvora.

Krajišnika su 3. aprila 2000. na Palama uhapsile međunarodne snage (Sfor).

Suđenje je počelo 3. februara 2004, a završilo se dvije i po godine kasnije, krajem aigusta 2006. godine.

 

Onasa/Informer.ba