Svijet Udarno Vijesti

Odbjegli narko-bos Darko Šarić ponovo švercuje kokain

Na brodu „DS Montrose“, koji je plovio iz Argentine prema Španiji, u četvrtak je otkriveno i zaplijenjeno 36 kilograma kokaina Darka Šarića. Akciju je izvela španska policija, a uhapšen je crnogorski državljanin Božidar Martinović, rukovodilac mašinskog pogona na brodu, kod koga je kokain i nađen.

Ministar policije Srbije Ivica Dačić izjavio je da je zapljena kokaina „zajednička akcija policija više zemalja“, ali nije naveo koji narko-klan stoji iza krijumčarenja zaplijenjenog kokaina.

“Radi se o višemjesečnoj zajedničkoj akciji policija Srbije, Španije, Crne Gore i Hrvatske na suzbijanju trgovine drogom. Kokain se nalazio na prekookeanskom brodu „DS Montrose“, koji je plovio iz Argentine prema zemljama zapadne Evrope, a akcija je izvedena kada je uplovio u teritorijalne vode Španije. Na taj način tamošnja policija presjekla je još jedan kanal krijumčarenja droge iz Јužne Amerike, a u akciji je uhapšen rukovodilac mašinskog pogona na brodu, crnogorski državljanin Božidar Martinović, kod koga je i pronađen kokain” – rekao je ministar Dačić.

Iako ministar nije naveo ko stoji iza ove narko-pošiljke, „Blic“ saznaje da iza organizacije krijumčarenja zaplijenjenog kokaina stoje ljudi koji čine mrežu pljevaljskog bosa Darka Šarića.

” Akcija je samo dio aktivnosti na raskrinkavanju Šarićevog klana” – kaže izvor „Blica“ iz vrha MUP-a Srbije. On navodi i da je ovu akciju vodila Uprava kriminalističke policije MUP Srbije i da u interesu istrage nijedan detalj ne može biti saopšten.

Ova akcija, međutim, pokazuje da Darko Šarić, odbjegli narko-bos, za kojim je već dvije godine, od pokretanja akcije „Balkanski ratnik“, kada je u Urugvaju zaplijenjena tona i po kokaina, raspisana potjernica Interpola, i dalje krijumčari kokain u Evropu. Gdje je Šarić i s koje lokacije koordinira biznis, i dalje su za policiju samo pretpostavke.

” Nije isključeno da se i dalje krije u Crnoj Gori, gdje je najbezbjedniji, a moguće je i da je uspio da prebjegne na područje Južne Amerike, i da odatle, zahvaljujući kontaktima koje ima s tamošnjim kartelima, koji mu osiguravaju bezbjednost, i dalje vodi krijumčarenje kokaina u Evropu. Među glavne Šarićeve veze u Južnoj Americi spada nekoliko naših ljudi, koji odranije tamo imaju dobre pozicije i bave se adistribucijom narkotika na veliko” – kaže izvor.

Policija pretpostavlja da je 36 kilograma kokaina, koji su sada zaplijenjeni, samo dio droge s kojom Šarić posluje.

Za Šarića je 36 kilograma mala količina, on i dalje posluje na veliko, s količinama od po nekoliko stotina kilograma, a ova pošiljka samo je manji dio količine s kojom obično trguje Šarićev klan” – kaže  izvor.

U Šarićevoj ekipi i dalje je nekoliko osoba koje su uspjele da izbjegnu hapšenje i na poternicama su Interpola, ali i na optužnicama koje je protiv njih podiglo srpsko Tužilaštvo za organizovani kriminal. U međuvremenu, Šarić je angažovao i nove ljude, a posao i dalje ide po staroj šemi, u kojoj su, poslije kupovine kokaina, glavni posrednici mornari na prekookeanskim brodovima, koji su glavni za prebacivanje droge na obale Evrope.

Razmjena informacija o Martinoviću

Božidar Martinović, mornar koji je uhapšen na brodu „DS Montrose“ i kod koga je nađen kokain, nije poznat srpskoj policiji. „Trenutno je u toku razmjena informacija s kolegama iz crnogorske i španske policije. On je u pritvoru, a saslušaće ga španski inspektori“, kaže izvor „Blica“.

 

Informer.ba