BiH Udarno Vijesti

Odbornici SO Srebrenica odali poštu ubijenim stanovnicima ovog grada

Na današnjoj komemorativnoj sjednici Skupštine općine Srebrenica odbornici su minutom šutnje i učenjem Fatihe odali poštu svim ubijenim stanovnicima ovog grada. 

Ćamil Duraković, zamjenik načelnika Općine Srebrenica, pozvao je sve stanovnike Srebrenice da u miru i dostojanstvu obilježe datume stradanja svojih najmilijih i da se u toleranciji nastavi suživot.

Ovom prilikom je zaključeno da Srebrenica prolazi najteži period u historiji dugoj više od dvije hiljade godina. Usljed posljedica rata, trpe svi građani i zbog toga je pozvana međunarodna zajednica da pomogne oporavak i ekonomski razvoj Srebrenice.

Učesnici “Marša mira”, koji već treći dan pješače od Nezuka, nadomak su Srebrenice i njihov dolazak u Memorijalni centar očekuje se oko 17 sati. Njima će se pridružiti i Bakir Izetbegović, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine koji će prisustvovati popodnevnom programu u Memorijalnom centru.

Večeras će  613 tabuta s posmrtnim ostacima žrtava genocida biti prenijeti kod Musale u Memorijalni centar, a zajednička dženaza i ukop obavit će se sutra iza podne-namaza.

Planirano je da zvanični program obilježavanja 16. godišnjice genocida nad Bošnjacima Srebrenice počne u 11. sati.

Kako je najavljeno, prije kolektivne dženaze govorit će Valentin Inzko, visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH, Patrick Moon,ambasador SAD-a u BiH, Bakir Izetbegović, član Predsjedništva BiH, Ivo Josipović, predsjednik Republike Hrvatske, Sadik Ahmetović, predsjednik Upravnog odbora Memorijalnog centra, Bulent Arinc, zamjenik premijera Turske i Ćamil Duraković, predsjednik Organizacionog odbora.

 

Fena/Informer.ba