BiH Udarno Vijesti

Odbrana Ratka Mladića: VRS gađala vojne ciljeve u Sarajevu

Odbrana generala Ratka Mladića tvrdila je danas pred Haškim tribunalom da su na meti Vojske Republike Srpske 1992. bili vojni ciljevi u Sarajevu, a svjedok optužbe Ernaut van Linden (Aernout van Lynden) ostao je pri iskazu da su granate većinom padale na civilne objekte.

Tadašnji komandant VRS, general Mladić optužen je, između ostalog, za terorisanje stanovništva Sarajeva kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada, 1992-95.

Predsjedavajući sudija Bakone Moloto danas je upozorio optuženog da ne narušava red u sudnici ili će iz nje biti izbačen, pošto se Mladić suviše glasno obraćao svojim advokatima.

Sudija je pozvao Mladića i da prestane sa “neprimjerenim primjedbama” na račun svjedoka.
Mladić je juče svjedoka Van Lindena nazvao “špijunom CIA”.

Unakrsno ispitujući Van Lindena, koji je 1992. bio dopisnik britanske televizije Skaj (Sky) iz Sarajeva, Mladićev advokat Branko Lukić sugerisao je da su iz gradske bolnice, višespratnica Unisa, kasarne Maršal Tito i okoline u centru Sarajeva djelovali snajperisti i artiljerija Armije BiH.

Van Linden, čija je ekipa bila smještena u zgradi bolnice i odatle snimala ratna dejstva, odgovorio je da to nije vidio. On je odbacio i sugestiju Mladićevog advokata da je u zgradama Unisa bio štab Teritorijalne odbrane BiH.

Na tvrdnju odbrane da je u Sarajevu bilo “mnogo naoružanih civila”, svjedok je potvrdio da je u gradu video naoružane civile, ali i uniformisane osobe.
Branilac Lukić tvrdio je i da “hiljadama Srba”, ali i Bošnjakaa i Hrvata, vlasti u

Sarajevu nisu dozvoljavale da napuste grad. Ne prihvatajući tu tvrdnju, svjedok je izjavio da je, “kao i u svakom ratu” bilo teško preći liniju fronta, ali da je u proljeće i ljeto 1992. video civile kojima je to pošlo za rukom.

Vi ste u svojim izvještajima govorili da se Sarajevo briše sa lica zemlje. Složićete se da nije izbrisano“, sugerisao je Mladićev advokat.

Grad je bio jako snažno granatiran, ali nije izbrisan sa lica zemlje“, uzvratio je Van Linden.
Pošto je branilac Lukić ponovio tvrdnju da Van Linden nije znao gdje su raspoređene snage ABiH i da je stoga izvještavao da je “cio grad na meti”, svjedok je rekao da je više puta obilazio jedinice ABiH, ali da nije znao za tačan raspored svih njenih snaga.

Bivši britanski novinar je, međutim, naglasio da je VRS bila “vrlo sposobna” da na vojne mete “usmjeri preciznu i koncentrisanu vatru”.

Nasuprot tome, kako je juče rekao, artiljerijska vatra na Sarajevo bila je neselektivna.

Na pitanje da li je znao da se u BiH na strani muslimanskih snaga bore mudžahedini, Van Linden je odgovorio da je za to čuo, ali da nijednog mudžahedina nije video. Napomenuo je da je u srpskim jedinicama sreo jednog Japanca koji mu se predstavio kao “japanski četnik”.

Suđenje Mladiću biće nastavljeno sutra, iskazom sljedećeg svjedoka optužbe, bivšeg zvaničnika posredničke misije Evropske zajednice u BiH Kolma Dojla (Colm Doyle).
Mladić je optužen i za genocid nad više od 7.000 Bošnjaka iz Srebrenice; progon nesrpskog stanovništva širom BiH i uzimanje “plavih šljemova” UN za taoce, 1992-95.

Informer.ba