BiH Vijesti

U odbrani od pasa lutalica koristi se i vatreno oružje!

Stanovnici Livna u najvećem gradskom naselju Podvornice odlučili su da peticijom upozore opštinske vlasti na problem pasa lutalica koji je poprimio takve razmjere da se njegovo rješavanje nameće kao prioritetno pitanje.

U peticiji koju su uputili načelniku opštine i predsjedniku Opštinskog vijeća, građani koji žive u stambenim zgradama u blizini gradske pijace, dječijeg vrtića i zgrade kantonalne Vlade, upozoravaju da su psi lutalice ovog ljeta postali noćna mora jer neprestanim lajanjem i zavijanjem remete njihov noćni mir.

Potpisnici peticije u ime svih građana Livna zahtijevaju od opštinskih vlasti da odmah preduzmu mjere radi rješavanja ovog ozbiljnog problema grada, jer su psi lutalice, kako navode, postali ne samo ružna slika grada i opasnost za njihovu djecu, nego mnogi zbog laveža čopora pasa između 1.00 i 5.00 časova iza ponoći ostaju budni pa na posao odlaze nenaspavani.

Problem pasa lutalica u Livnu postao je akutan zbog činjenice da opštinske vlasti nisu riješile pitanje izgradnje posebnog smještaja, tzv. azila za napuštene životinje u skladu sa Zakonom o zaštiti i dobrobiti životinja BiH, koji je stupio na snagu prije tri godine, a kojim su predviđene kazne za likvidaciju i uklanjanje pasa lutalica od strane lovačkih društava i komunalnih službi u opštinama.

Kad je riječ o Livnu, treba reći da ovog ljeta kao nikada prije čopori pasa lutalica raznih vrsta i veličina, među kojima su i mnogi rasni psi koje su odbacili njihovi vlasnici, često usred bijela dana “šetaju” ulicama, zaustavljaju se oko kontejnera, izležavaju na zelenim površinama, te ispred stambenih zgrada i javnih ustanova.

Neki revoltirani građani Livna u stambenom naselju Podvornice, da bi otjerali pse lutalice koji po cijelu noć laju i zavijaju, ovog ljeta odlučili su se da to čine na neprimjeren način.

Da bi ispred zgrada u kojima žive uplašili i otjerali gladne čopore pasa, čine to pucnjevima iz pištolja, tako da se u kasnim noćnim i ranim jutarnjim časovima često može čuti pucnjava iz vatrenog oružja, što nije nimalo ugodno, a ni efikasno jer ne rješava akutni problem pasa lutalica.

 

Srna/Informer.ba