Svijet Udarno Vijesti

Odbrojavanje počelo: Satelit veličine autobusa večeras pada na Zemlju

Satelit koji bez kontrole munjevitom brzinom večeras će se srušiti negdje na Zemlju. Satelit veličine autobusa u večernjim će satima prodrijeti u Zemljinu atmosferu, a NASA će tačnu lokaciju pada znati dva sata prije.

Podsjetimo, krhotine UARS-a, disfunkcionalnog satelita za istraživanje gornje atmosfere, past će na Zemlju negdje između 57 stepeni sjeverne geografske širine i 57 stepeni  južne geografske širine.

Očekuje se kako će se svemirski otpad rasuti u krugu i do 800 kilometara no NASA-ini naučnici tvrde kako je opasnost da će neki od dijelova nekoga i pogoditi minimalna. Naime, šansa da vas pogodi smeće iz svemira je 1:3200, no ipak je primjetno veća od one da dobijete zgoditak na lutriji.

Vjeruje se da će svega oko pola tone materijala stići na površinu Zemlje i to će se raspršiti na teritoriju dužu od 100 km.

Ono što obično uđe u atmosferu  su sve mali objekti, tako da kad manji objekti uđu u atmosferu Zemlje, oni praktično sagore i gotovo ništa ne stigne na površinu Zemlje.

NASA-ini naučnici  izračunali su da bi tek 26 dijelova moglo pasti na Zemlju, a pretpostavlja se u okean ili na neko nenaseljeno područje.

 

Informer.ba