Izdvojeno Politika Vijesti

Odluka o referendumu danas u Službenom glasniku

Odluka o raspisivanju referenduma na kojem će se građani Republike Srpske /RS/ izjasniti o radu Suda i Tužilaštva BiH danas će biti objavljena u “Službenom glasniku RS”, izjavio je Srni direktor “Službenog glasnika” Proko Dragosavljević.

“`Službeni glasnik` danas je dobio odluku o raspisivanju referenduma o radu Suda i Tužilaštva BiH. Ova odluka biće objavljena u `Službenom glasniku` koji izlazi sutra”, rekao je juče Dragosavljević.

Odluka stupa na snagu dan nakon dana objavljivanja u “Službenom glasniku”, a referendum će biti raspisan 45 dana od dana objavljivanja.

Predsjednik Vlade RS Aleksandar Džombić izjavio je da će referendum o Sudu i Tužilaštvu BiH biti finansiran iz Budžeta RS i to rezervi za ovu godinu, te da neće biti problema u vezi sa tim.

“Ako se neko boji da će građani RS odgovoriti da nisu za nametanje odluka, onda to ne treba da bude problem naroda RS već onog ko je donosio neustavne i nedemokrrtaske odluke”, rekao je Džombić novinarima.

On je naglasio da je referendum osnovno demokratsko i ljudsko pravo svih država i naroda i da ne vidi razlog zašto to ne bi bilo pravo srpskog naroda i RS.

Narodna skupština RS usvojila je 13. aprila odluku o raspisivanju referenduma na kojem će se građani ovog entiteta izjasniti o nametnutim zakonima visokog predstavnika, posebno o Sudu i Tužilaštvu BiH.

Referendumsko pitanje glasi “da li podržavate nametnute zakone visokog predstavnika i međunarodne zajednice, posebno o Sudu i Tužilaštvu BiH, i njihovu neustavnu verifikaciju u Parlamentarnoj skupštini BiH“.

 

Srna/Informer.ba