Izdvojeno Politika Vijesti

Odmor prije svega: O legalnosti Vlade FBiH nakon ljetnje pauze

Pravni koraci HDZ-a i HDZ-a 1990 radi rješavanja spornog pitanja legalnosti Vlade Federacije BiH biće preduzeti nakon okončanja perioda godišnjih odmora, rekao je portparol HDZ-a1990 Veso Vegar.

Iako je ova stranka najavila određene korake tokom ovih dana, prema Vegarovim riječima, to će biti odloženo, jer jedan dio stranačkih zvaničnika zbog godišnjih odmora, nije radno aktivan.

Vegar je napomenuo da će za definisanje ovih pravnih koraka biti neophodan dalji dogovor vrhova HDZ-a i HDZ-1990.

On nije želio da prezira da li je riječ o novom zahtjevu za ocjenu ustavnosti pred Ustavnim sudom FBiH ili zahtjevu za restrukturisanje Vlade.

Potpredsjednik HDZ-a BiH Marinko Čavara rekao je ranije u izjavi Srni da ova stranka očekuje odgovor od Ustavnog suda FBiH i tužilaštava BiH i FBiH o tome šta su učinili na sprečavanju “nasilnog preuzimanja vlasti” i koje su mjere preduzeli da budu sankcionisani oni koji su to učinili.

Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko je 28. marta privremeno suspendovao odluke CIK-a koje se odnose na validnost Doma naroda Parlamenta FBiH, te izbor predsjednika i potpredsjednika Federacije.

CIK BiH prethodno je donio odluku da izbor predsjednika i potpredsjednika FBiH nije proveden u skladu sa Izbornim zakonom BiH i kojom se poništava njihov izbor, te utvrdio da nisu bili ispunjeni uslovi za konstituisanje Doma naroda jer izbori za ovaj dom nisu provedeni u svih deset kantona u skladu Zakonom.

Nakon Inzkovog naloga, bivša predsjednica FBiH Borjana Krišto povukla je 29. marta zahtjev za ocjenu ustavnosti odluke o konstituisanju Doma naroda federalnog Parlamenta i odluke o izboru predsjednika i dva potpredsjednika FBiH, te predala mandat visokom predstavniku u BiH.

Srna/Informer.ba