Region Vijesti

Odobreno izručenje Sanadera

Portparolka Ministarstva Dagmar Albeger je, u izjavi Tanjugu, kazala da je ministarka Karl akt o izručenju Sanadera potpisala krajem prošle nedjelje.

Nakon što u sud pristigne potpisana odluka ministarke o izručenju, Sanader bi mogao veoma brzo da bude izručen Hrvatskoj, čije ga pravosuđe tereti za malverzacije.

Sanader je, nakon dužeg protivljenja, 21. juna pristao na pojednostavljenu proceduru izručenja.

On je tada odustao od svoje žalbe Višem sudu na odluku pokrajinskog suda u Salzburgu od 9. maja, koji je ocjenio da je izručenje dozvoljeno.

Nakon što je ministarka Karl potpisala akt o izručenju, pokrajinski sud u Salzburgu treba da stupi u konktakt sa hrvatskim vlastima o riješavanju pitanja trenutka i na kojem graničnom prijelazu će biti izvršena ekstradicija.

Prihvatanjem pojednostavljenog postupka izručenja Sanader je, prema objašnjenju austrijskih pravnih vlasti, odustao i od specijalne zaštite, tako da sada mogu u Hrvatskoj da ga gone i za dijela koja nisu bila u dokumentaciji podnijetoj uz zahtjev za izručenje.

Sanader je u zatvoru u Salzburgu od 10. decembra prošle godine, kada je u Austriji uhapšen na osnovu naloga za hapšenje hrvatskih vlasti.

 

Informer.ba