BiH Udarno Vijesti

Održan naučni skup o genocidu u Srebrenici

U okviru zvaničnog programa obilježavanja 16. godišnjice genocida nad Bošnjacima Srebrenice, danas je u ovom gradu održan okrugli sto o temi genocid u Srebrenici.

O razlozima, samom činu i posljedicama genocida govorili su eminentni stručnjaci. Rečeno je  da je Međunarodni sud u Haagu donio presudu u kojoj se kaže da se ovdje dogodio genocid. Međutim, pojedinci i neke institucije i danas negiraju genocid.

Ono što se dogodilo jula 1995. godine u Srebrenici najveća je tragedija XX stoljeća u Evropi. To je bio genocid koji se ne dešava često i pored toga što povremeno bude ratnih sukoba, rekao je prof. dr. Ismet Dizdarević i dodao:

„Velikosrpske pretenzije su bile jasno odražene ovdje. Oni su željeli tim gestom da pokažu svoju superiornost, da pokažu ono što je ratni zločinac, veliki pod znakom navodnika njihov vojskovođa Ratko Mladić rekao da je u Srebrenici i da ovaj grad poklanja srpskom narodu i najzad smo se osvetili protiv dahija. Prvo, kako je drskost jednog zločinca da on daje nekom ono što nikad nije bilo i s kojom drskošću se ponaša u datoj situaciji“.

Neke institucije i pojedinci iz Republike Srpske negiraju genocid, i pored presude međunarodnog suda, ali i izvještaja Vlade RS-a, konstatovano je na skupu u Srebrenici.

„Vlada RS-a je konstatovala da je izvršen genocid, izvršena je rekonstrukcija tog najvećeg oblika zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava i to je jedna od najboljih rekonstrukcija ovog zločina, utvrđen je broj i identitet žrtava genocda i u isto vrijeme, utvrđen je broj i identitet svih onih pripadnika koji su po raznim osnovama ili na razne načine učestvovali u tom genocidu“, rekao je prof. dr. Smail Čekić.

Srebreničanin prof. dr. Adib Đozić kazao je da se genocid ne može negirati, a pravosudni organi treba da sankcionišu sve one koji to čine.

 

Fena/Informer.ba