BiH Izdvojeno Vijesti

Održan pomen stradalim vojnicima JNA u ”tuzlanskoj koloni”

Na Brčanskoj malti u Tuzli danas je služen pomen pripadnicima JNA stradalim na današnji dan prije 19 godina, javio je izvještač Srne.

Učesnici pomena, koji je protekao bez problema i provokacija, prislužili su svijeće i položili bijele ruže na mjestu stradanja pripadnika JNA, nakon čega su u tri autobusa, uz jako obezbjeđenje policije Tuzlanskog kantona, krenuli nazad ka Bijeljini.

Među učesnicima pomena bili su članovi porodica nastradalih, ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS Petar Đokić, predsjednik Boračke organizacije RS Pantelija Ćurguz, rukovodilac Tima za koordinaciju aktivnosti istraživanja ratnih zločina i traženja nestalih lica RS Staša Košarac.

Pomenu su prisustvovali i predsjednik Republičke organizacije poginulih i zarobljenih vojnika i nestalih civila Nedeljko Mitrović, kao i predsjednik Skupštine ratnih vojnih invalida Dragislav Mijanović.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske /RS/ Petar Đokić poručio je danas u Tuzli, na mjestu stradanja pripadnika JNA na današnji dan prije 19 godina, da odgovorni za ovaj teški ratni zločin moraju biti izvedeni pred lice pravde.

“Danas smo, kao i prošle godine, došli na ovo mjesto stradanja zbog toga što želimo da odamo počast nevino stradalim ljudima, da otrgnemo od zaborava zločin koji se dogodio, ali, istovremeno, i da ustanemo jasnog glasa prema pravosudnim institucijama kako ove zemlje, tako i na drugim nivoima, da moraju da odgovaraju oni koji su planirali i neposredno izvršavali ovaj teški ratni zločin“, rekao je Đokić novinarima nakon parastosa stradalim vojnicima.

Prema njegovim riječima, pravda je u tome da onaj ko je učinio ratni zločin mora za njega da odgovara.

“Za ovaj teški ratni zločin za sada niko nije proglašen krivim. Bilo je pokušaja da se utvrdi odgovornost, ali očito je to sve bilo bez rezultata”, podsjetio je Đokić.

Nesporno je, kako je rekao Đokić, da se ovaj teški ratni zločin desio pred licem javnosti, odnosno pred kamerama lokalne televizije, pa prema tome postoji jasan zapis teškog djela ratnog zločina i nevjerovatno je da se još uvijek ćuti nad tom jasno vidljivom činjenicom.

“Došli smo ovdje u Tuzlu na mjesto gdje se 15. maja 1992. godine dogodio težak ratni zločin, kada je napadnuta kolona JNA, koja se mirno povlačila na osnovu prethodno postignutog dogovora iz kasarne `Husinska buna`, u kojoj je do tada boravila. Prema do sada obrađenim podacima, koje su prikupile sudske institucije Srbije, u ovom teškom zločinu stradalo je 200 ljudi, od kojih 59 smrtno“, rekao je ministar Đokić.

On je naveo da je to podatak koji je u ovom trenutku zvaničan, ali je istraga još u toku, pošto ima osoba koje se vode kao nestale u ovom ratnom zločinu.

“Na ovom mjestu želimo na miran i dostojanstven način da se sjetimo tih nevino stradalih mladih vojnika JNA, koji su do tog trenutka izvršavali svoju patriotsku dužnost kao građani države i vojske kojoj su pripadali. Zato smo na organizovan način došli u Tuzlu da ovo ne prepustimo stihiji, nego da na način kako se to radi u uređenim državama mirno i dostojanstveno odamo počast nevino stradalim ljudima”
, poručio je Đokić.

On se zahvalio službama bezbjednosti, prije svega, MUP-u Tuzlanskog kantona, i svima koji su omogućili da se današnji pomen na Brčanskoj malti održi na miran i dostojanstven način.

Učesnici pomena, koji je protekao bez problema i provokacija, prislužili su svijeće i položili bijele ruže na mjestu stradanja pripadnika JNA, nakon čega su u tri autobusa, uz jako obezbjeđenje policije Tuzlanskog kantona, krenuli nazad ka Bijeljini.

Dio Brčanske malte, gdje je održan pomen, bio je označen žutom policijskom trakom. Skup je obezbjeđivao veći broj policajaca, a na licu mjesta nalazila su se i ambulantna i vatrogasna kola.

 

Srna/Informer.ba