Izdvojeno Politika Vijesti

Održan sastanak rukovodstava državnog i entitetskih parlamenata

Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine, Parlament Federacije BiH i Narodna skupština Republike Srpske intenzivirat će međusobnu saradnju i koordinaciju kako bi se ponovo aktuelizirao twinning projekat sa Evropskom unijom  koji će biti predložen za fondove IPA 2012. godine.

Ovo je, u najkraćem, rezultat prvog sastanka predstavnika državnog i entitetskih parlamenata nakon izbora 2010. godine koji je uspješno održan u Kabinetu predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, dr. Denisa Bećirovića.

Sastanku su, inače uz predsjedavajućeg Bećirovića, prisustvovali zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma, dr. Milorad Živković, predsjedavajući  Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH, Denis Zvizdić i predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske, Igor Radojičić.

Inače, osnovna ideja potencijalnog twinning projekta je jačanje mogućnosti parlamenata i unapređenje rada i radnih procedura parlamenata u procesu evropskih integracija. Spektar načina njegove realizacije proteže se od organizacija edukativnih radionica i seminara za parlamentarce, posebnih obuka o karakteru i mehanizmima Evropske unije, analiza procedura vezanih sa usklađivanje nacionalnog sa zakonodavstvom Evropske unije pa do niza profesionalnih obuka za specijaliziranih parlamentarnih radnih tijela.

Kako je danas rečeno, za ove svrhe Evropska unija bi obezbijedila 1,7 miliona eura a ambicija je da se projekat implementira dvije godine. Na današnjem sastanku jednoglasno su usvojen su zaključci o reanimaciji projekta ali i formiranju zajedničkog koordinacionog tijela sačinjenog od parlamentarnih službi.

Također, odlučeno je da se uvede praksa redovnih periodičnih sastanaka rukovodstava državnog i entitetskih parlamenata, s tim da se prvi sastanak održi prije kraja ove godine u Banjoj Luci. Na kraju, učesnici sastanka uputili su zajedničko pismo Delegaciji Evropske komisije u Bosni i Hercegovini kojim je obavještavaju o jednoglasnoj podršci realizaciji twinning projekta, stoji u saopštenju Parlamenta BiH.

 

Informer.ba