Izdvojeno Politika Udarno Vijesti

Održana sjednica PIC-a, rezultati nepoznati

U Sarajevu je jutros održana sjednica Upravnog odbora Vijeća za provođenje mira u BiH (PIC) na nivou ambasadora, na kojoj je, kako je ranije najavljeno trebalo da bude riječi o odluci Narodne skupštine Republike Srpske da raspiše referendum o radu Suda i Tžilaštva BiH.

Ambasadori su oko 10.30 časova napustili zgradu OHR-a, gdje je održan sastanak, ali više detalja o tome šta je dogovoreno nije poznato, jer niko od učesnika nije dao izjave niti su se PIK i OHR oglasili saopštenjem.

“Dnevni avaz” je na portalu objavio da je visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko na zahtjev EU odgodio odluku o poništenju zaključaka Narodne skupštine Srpske o raspisivanju referenduma u Republici Srpskoj.

List navodi da je odluka donesena da bi se čelnicima RS dala još jedna šansa da sami ponište raspisivanje referenduma.

“Avaz” je javio da je Inzko na današnjoj sjednici PIC-a trebalo da informiše ambasadore o razgovorima koje je juče imao sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom, te da se dogovore o nastavku diplomatskih pritisaka na vlasti Republike Srpske da ponište odluku o sazivanju referenduma.

Prema pisanju lista, Inzko će se u ponedjeljak, 9. maja, u New Yorku sastati sa čelnicima UN, a onda ga u utorak i srijedu očekuju susreti s američkim zvaničnicima.

Kada se vrati u naredni četvrtak, 12. maja, ili će potpisati odluku o poništenju zaključaka Narodne skupštine Republike Srpske, ili će je adaktirati.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je juče da Narodna skupština ne može i neće povući odluku o održavanju referenduma o radu Suda i Tužilaštva BiH i da je visokom predstavniku u BiH Valentinu Inzku sugerisao da, ako to želi, zatraži vanredno zasjedanje parlamenta Republike Srpske.

Narodna skupština RS usvojila je 13. aprila odluku o raspisivanju referenduma u Srpskoj na kojem bi građani trebalo da se izjasne da li podržavaju nametnute zakone visokog predstavnika u BiH, posebno o Sudu i Tužilaštvu BiH.

Srna/Informer.ba