BiH Vijesti

Održana svečana akademija povodom osme godišnjice od smrti Alije Izetbegovića

”Prvi predsjednik Predsjedništva nezavisne BiH Alija Izetbegović ostavio nam je državu”, izjavio je danas u Sarajevu nekadašnji Izetbegovićev savjetnik Kemal Muftić, koji je bio jedan od govornika na svečanoj akademiji u Narodnom pozorištu, organiziranom u povodu osme godišnjice Izetbegovićeve smrti.

”Izetbegović je u trenucima kada se sve raspadalo uspio da napravi vojsku koja je odbranila državu”, istaknuo je Muftić.

Po njegovim riječima, Izetbegović je uradio jednu kapitalnu stvar: potvrdio je BiH kao državu i dokazao je da ona može postojati kao država.

Historičar Admir Mulaosmanović je ocijenio da je sazrilo vrijeme da historičari, kao naučni radnici, razmatraju djelo Alije Izetbegovića kao političara i mislioca.

”Gledajući s ove vremenske distance, u osnovi možemo kazati da je to bio čovjek koji se našao u izuzetno teškim historijskim okolnostima kada je u pitanju BiH i da je imao izuzetno težak zadatak vođenja politike u tim okolnostima’‘, rekao je on.

Aktualni član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović je naglasio da je politička filozofija njegovog oca izuzetno uticala na njega.

”Ne bih se uopće bavio politikom da moj otac nije svojedobno odveden u zatvor, a poslije toga moja zemlja napadnuta. Pravo da vam kažem, posljednja stvar kojom sam se ja mislio baviti je politika. Ali, uvučen sam u nju njegovom filozofijom i borbom za vjeru i identitet’‘, za BiH, rekao je on.

 

Fena/Informer.ba