Politika Vijesti

Održana zajednička sjednica Vlada FBiH i ZDK-a

Federalni premijer Nermin Nikšić izjavio je danas u Zenici da je zajednička sjednica vlada Federacije BiH i Zeničko-dobojskog kantona potvrdila dobru međusobnu saradnju.

„I danas se potvrdilo da ono što vidimo kao problem funkcionisanja pojedinih dijelova FBiH u smislu nedorečenosti zakonskih propisa, da te propise treba mijenjati i siguran sam da ćemo u periodu koji je pred nama, Parlamentu FBiH ponuditi neke izmjene zakonskih rješenja. Jedna od stvari koja “žulja” Zeničko-dobojski kanton je i nedostatak zakonske regulative u oblasti šumarstva
“, kazao je Nikšić.

Premijer FBiH je podsjetio da je Zakon o šumama u FBiH Ustavni sud FBiH proglasio neustavnim, kao i Uredbu, te da do početka decembra treba donijeti da bi bila regulirana ta oblast.

”Ovakvo stanje odgovara onima koji bi da nekim svojim ličnim interesima daju prednost u odnosu na inters građana i države
”, izjavio je premijer Nikšić.

Federalni premijer potvrdio je, kako će u srijedu (sutra) oko 500 radnika biti angažovano na pokretanju proizvodnje u Industrijskom preduzeću Krivaja Zavidovići.

„To je pitanje na kojem su dvije vlade zajedno radile i insistirale na njenom rješenju. Cilj nam je postaviti Krivaju na noge i Vlada FBiH osigurala je sredstva za početak rada“, rekao je Nikšić.

Tokom zajedničkog sastanka dviju vlada, kojem su se priključili i načelnici općina ZDK-a, razgovarano je i o funckioniranju tzv. „dvije škole pod jednim krovom“, kao i o neizvršenim obavezama Vlade FBiH po ugovoru potpisanim s turskim investitorom o formiranju zajedničkog preduzeća „Natron Hayat“.

Dio ministara obiju vlada, predvođen premijerima Nerminom Nikšićem i Fikretom Plevljakom, po završetku sjednice uputio se u posjet kompaniji ArcelorMittal Zenica sa čijom će upravom, po Nikšićevim riječima, razgovarati o neriješenim problemima između državne Željezare Zenica d.o.o. i ArcelorMittala, kao i o zaštiti okoliša.

Nakon polusatnog sastanka Mukund Kulkarni, generalni direktor AMZ izjavio je kako mu je drago što je konačno došlo do održavanja ovog sastanka.

Zadovoljni smo što smo imali priliku gostima prezentirati svoje stavove i probleme“, rekao je Kulkarni.

Federalni premijer potvrdio je kako je uprava zeničke kompanije  iznijela problem poštivanja kolektivnih ugovora na kojim radnici insistiraju i sudski opterećuju kompaniju.

Uprava nam je istakla da u ovom trenutku oni nemaju sigurne garancije da će uspjet ispoštovati rokove vezano za okolišne dozvole. Vrlo jasno smo naglasili da Vlada u ovom trenutku nije u poziciji da ispuni taj dio želje ali smo se dogovorili da razgovaramo i formiramo radnu grupu u kojoj će biti apsolutno i predstavnici lokalne zajednice, predstavnici kantonalnih i federalnih resornih ministarstava koji će sagledati sve aspekte i predalagati mjere prema Vladi i kompaniji“, rekao je Nikšić.

Članovi Vlade FBiH, prema Nikšićevim riječima, prepoznali su neke ključne probleme ArcelorMittal Zenica i zainteresovani su da kao Vlada, investitore poput ovog, podrže i olakšaju im proces investicija.

 

Fena/Informer.ba