Svijet Udarno Vijesti

Odsjekli joj glavu zbog poruka na društvenoj mreži

Policija je pronašla obezglavljeno tijelo žene u meksičkom pograničnom gradu zajedno sa porukom da je ubijena jer je ostavljala poruke na internet društvenoj mreži.

Ovo jezivo ubistvo treće je ovog mjeseca u gradu Nuevo Laredo za koje je odgovoran narko kartel. Svi su ubijeni zbog pisanja na društvenoj mreži.

Morelos Canseco, sekretar za unutrašnje poslove u sjevernoj državi Tamaulipas, identifikovao je žrtvu kao Marisol Macias Castaneda, radnika lokalnog lista “Primera Hora”.

Iz ovog lista rečeno je da je Castaneda radila u administraciji, a ne u redakciji kao novinar.

Međutim, njeno pisanje na društvenoj mreži “Nuevo Laredo uživo” je ono što ju je odvelo u smrt.

Na ovom sajtu korisnici ostavljaju poruke ili dojave za pripadnike meksičke armije, mornarice i policije i ima poseban dio za prijavljivanje mjesta na kojima se nalaze članovi lokalnih bandi ili mjesta prodaje droge, što je vjerovatno razbjesnilo članove kartela.

Na poruci pronađenoj pored njezinog tijela, pored jedne prometne ulice, pisalo je “Djevojka iz Lareda”, što je bilo njeno ime koje je koristila na veb-sajtu.

Njena glava pronađena je pored na velikoj gomili kamenja.

“Ja sam djevojka iz Lareda i ovdje sam zato jer sam ostavljala poruke. Za one koji ne žele da vjeruju ovo se dogodilo jer vjerujem u vojsku i mornaricu. Hvala na pažnji”
, navodi se u poruci koja završava sa nekoliko velikih slova Z, što se odnosi na narko kartel Zetas, koji dominira gradom i poznat je po brutalnosti.

Nije jasno kako su ubice otkrile njen pravi identitet.

Početkom mjeseca pronađena su tijela muškarca i žene kako vise sa nadvožnjaka u istom gradu sa porukom “ovo će se dogoditi korisnicima interneta”, iako nije jasno o kom web-sajtu se radi, niti da li su oni ostavljali poruke.

Stanovnici meksičkih pograničnih gradova često pod šifrovanim imenima ostavljaju poruke na internetu o nasilju bandi.

Društveni mediji kao što su pričaonice ili blogovi i mreže Facebook i Twitter jedini su način za stanovnike gradova preplavljenih nasiljem da saznaju koje dijelove grada da izbjegavaju zbog pucnjave ili sukoba.

Lokalni mediji, gdje su ubistva, otmice i prijetnje novinarima svakodnevna pojava, previše su uplašeni da bi izvještavali o nasilju.

Meksička Komisija za ljudska prava saopštila je da je osam novinara ubijeno u Meksiku ove godine, a 74 od 2000.

Iako su nekada od pomoći, poruke na društvenim mrežama nekada znaju da budu netačne i da dovedu do haotične situacije u gradovima punim nasilja i sukoba bandi.

U državi Verakruz, južno od Tamaulipasa, vlasti su odbacile optužnicu za terorizam prošle sedmice protiv dvojice korisnika Twittera zbog lažnih poruka koje su izazvale paniku i haos krajem augusta.

 

Srna/Informer.ba