BiH Crna hronika Vijesti

Oduzeta švercovana roba u vrijednosti 87.000 KM

Ovlašteni službenici Uprave za indirektno oporezivanje BiH privremeno su oduzeli raznu tekstilnu robu koja je na ilegalan način uvezena u Bosnu i Hercegovinu. Ukupna tržišna vrijednost oduzete robe procjenjuje se na 87.000 KM. 

Na osnovu prikupljenih informacija ovlaštena službene osobe Uprave za indirektno oporezivanje pregledale su putničko motorno vozilo marke pasat, kojim je, na putnom pravcu Lončari – Tuzla upravljao D. H.

U automobilu je pronađena tekstilna roba porijeklom iz susjedne Republike Srbije u vrijednosti od 77.000 KM. Radilo se o 2.464 komada trenerki robnih marki Adidas i Nike.

Osoba od koje je roba privremeno oduzeta priznala je da se radi o sportskoj odjeći koja je prokrijumčarena u BiH, te da nad tom robom nikad nije proveden zakonom predviđen carinski postupak i nisu plaćene uvozne dažbine.

Protiv vlasnika robe će zbog utvrđenih nepravilnosti, a shodno Zakonu o carinskim prekršajima BiH, pred nadležnim sudom biti podnesen zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka.

Shodno raspoloživim informacijama službenici UIO-a su na području “Nove pijace” u Porebrice – Gradačac izvršili kontrolu prodajnog objekta u vlsništvu lica sa inicijalima D. Ž.

Tom je prilikom pronađena roba stranog porijekla u vrijednosti od 10.000 KM. Radilo se o 497 komada raznih odjevnih predmeta koji nikad nisu zvanično prošli carinsku proceduru uvoza u BiH, tako da nisu plaćene ni zakonom predviđene uvozne dažbine: carina i PDV. Pronađena roba privremeno je oduzeta, a protiv odgovorne osobe bit će pokrenut prekršajni postupak pred nadležnim sudom.

Uprava za indirektno oporezivanje BiH poziva sve građane da na otvorenu liniju 080 02 06 07 prijave svaki oblik utaje carine ili PDV-a. Također poziva sve građane, kao i sve poreske obveznike, koji su imali bilo kakve neprijatnosti s carinskim službenicima ili poreskim inspektorima UIO-a da to prijave na otvorenu liniju. Svi pozivi su besplatni i potpuno anonimni, saopćeno je iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Fena/Informer.ba